ΔΙΕΘΝΗ

«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: Βαριά Βλήματα Επιφανείας – Επιφανείας της Δύσης

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα βαριά Βλήματα Επιφανείας – Επιφανείας (Surface-to-Surface Missiles: SSM) της Δύσης, καθώς αναβαθμισμένες εκδόσεις εισέρχονται σε υπηρεσία ή σχεδιάζονται για να καλύψουν τις μελλοντικές απαιτήσεις.
Στις 2 Οκτωβρίου 2018 το “IHS Jane’s Missiles & Rockets” ανέφερε πως το Γαλλικό Ναυτικό θα αρχίσει να παραλαμβάνει την αναβαθμισμένη έκδοση MM40 Block 3C του Exocet από το 2019. Προηγουμένως, στις 2 Αυγούστου 2018 η γερμανική Diehl Defence ανέθεσε στη σουηδική Saab παραγγελία συστημάτων SSM τύπου RBS15 Mk3 για τις 5 νέες κορβέτες Τύπου Κ130 του Γερμανικού Ναυτικού, ενώ στις 31 Μαρτίου 2017 η Υπηρεσία Αμυντικού Υλικού (FMV) της Σουηδίας ανέθεσε σύμβαση για την ανάπτυξη δύο νέων εκδόσεων, με εξαγωγική ονομασία RBS15 Gungnir για το σύστημα και RBS15 Mk4 για το βλήμα. Εμβληματική εξέλιξη αναμένεται να αποδειχθεί η επιλογή του Βλήματος Ναυτικής Κρούσης (Naval Strike Missile: NSM) της νορβηγικής Kongsberg για τα Πλοία Παράκτιας Μάχης (LCS) του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN), η οποία ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου 2018. Στις 5 Φεβρουαρίου 2018 οι ΗΠΑ προσέφεραν στη Φινλανδία την πλέον πρόσφατη έκδοση RGM-84Q-4 Harpoon Block II+ ER του βασικού SSM του USN, αλλά το Ελσίνκι ανακοίνωσε τελικά στις 6 Ιουλίου την επιλογή του Gabriel της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΙΑΙ). Τέλος, τον Μάρτιο του 2018 το “Jane’s Defence Weekly” ανέφερε πως το Υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας διέθεσε την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και προμήθεια του SSM Teseo (Θησέας) Mk2/E (Evolved: Εξελιγμένο) μακράς ακτίνας δράσης, μιας ριζικής αναβάθμισης του Teseo Mk2/A, όπως αποκαλείται στο Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό (ΜΜΙ) το Otomat Mk2 Block IV της MBDA.
Οι εξελίξεις αυτές, τα χαρακτηριστικά των αντίστοιχων βλημάτων καθώς και τα ελληνικά & τουρκικά αποθέματα SSM αναλύονται στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο