ΔΙΕΘΝΗ

«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: Καταρρίπτοντας το λάθος αεροσκάφος – Patriot & IFF στην Επιχείρηση «Ιρακινή Ελευθερία»

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται οι καταρρίψεις φιλικών αεροσκαφών από συστήματα Βλημάτων Επιφανείας-Αέρος (SAM) Patriot του Στρατού των ΗΠΑ, στην Επιχείρηση «Ιρακινή Ελευθερία» του 2003.
Στην κατάρριψη του ρωσικού Il-20M (NATO: “Coot-A”) από σύστημα SAM τύπου S-200 (SA-5 “Gammon”) της Συρίας στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, συνέβαλε καθοριστικά η έλλειψη από το τελευταίο εξοπλισμού Ταυτοποίησης Φίλου ή Εχθρού (IFF) διαλειτουργικού με εκείνον του αεροσκάφους αναγνώρισης. Όπως αποκάλυψε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στις 20 Σεπτεμβρίου, τέτοιος εξοπλισμός δεν περιλαμβάνεται στις εξαγωγές ρωσικών συστημάτων SAM. Η απόφαση να εγκατασταθεί εκ των υστέρων στα συστήματα SAM της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στις 24 Σεπτεμβρίου, αποτελεί ηχηρή ομολογία πως ήταν αδιανόητο σφάλμα να επιχειρούν τα ρωσικά αεροσκάφη στις ζώνες εμπλοκής της συριακής αεράμυνας χωρίς διαλειτουργικό εξοπλισμό IFF.
Στην «ομίχλη του πολέμου» όμως, κατά την περίφημη φράση του Καρλ φον Κλάουζεβιτς, ακόμη και η ύπαρξη διαλειτουργικού εξοπλισμού IFF δεν εγγυάται την ασφάλεια των αεροσκαφών από φιλικά και συμμαχικά SAM, όπως απέδειξε η κατάρριψη ενός Tornado GR Mk4A της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) από ένα βλήμα Patriot Προηγμένης Ικανότητας 2 (PAC-2) και ενός F/A-18C Hornet του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN) από δύο αντιβαλλιστικά βλήματα PAC-3 (MIM-104F).
Στο άρθρο αναλύεται επίσης η λειτουργία του συστήματος IFF του ΝΑΤΟ. Λεπτομέρειες στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο