ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

«ΕΑ&Τ» Ιουλίου: Πλοία Αντι-Αεροπορικού Πολέμου μεσαίου μεγέθους – Κορυφαία η φρεγάτα Belh@rra

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η εξέλιξη των πλοίων Αντι-Αεροπορικού Πολέμου (Anti-Air Warfare: AAW) μεσαίου μεγέθους, αρχίζοντας από τις αμερικανικές φρεγάτες κλάσης BROOKE της δεκαετίας του 1960 και συνεχίζοντας την επόμενη δεκαετία με τις φρεγάτες κλάσης OLIVER H. PERRY επίσης του Ναυτικού των ΗΠΑ και τα βρετανικά αντιτορπιλικά Τύπου 42 κλάσης SHEFFIELD. Τα προαναφερόμενα πλοία AAW μεσαίου μεγέθους ουδέποτε υπήρξαν απολύτως ικανοποιητικά στον ρόλο αυτόν, επειδή η τεχνολογία της εποχής απαιτούσε πολύπλοκους και ογκώδεις συνδυασμούς ραντάρ επιτήρησης/ πρόσκτησης στόχων/ ελέγχου βολής και αντίστοιχων υπολογιστών, ενώ οι δίαυλοι καθοδήγησης βλημάτων Ημι-Ενεργής Κατεύθυνσης Ραντάρ (SARH) δεν υπερέβαιναν τους δύο, περιορίζοντας τις δυνατότητες αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού. Η κατάσταση αυτή ανατράπηκε από τα βλήματα AAW αυτόνομης τερματικής κατεύθυνσης και ενδιάμεσης διεύθυνσης μέσω ζεύξης δεδομένων, καθώς και από τα σύγχρονα ραντάρ φασικής διάταξης, στατικών κεραιών κάλυψης 360°.
Με την έναρξη παραγωγής του ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης Sea Fire, τεχνολογίας Αζωτούχου Γαλλίου (GaN) από την Thales, συμπληρώνεται το τελευταίο συστατικό του συστήματος AAW για τις μελλοντικές Φρεγάτες Ενδιάμεσου Μεγέθους (Frégates de Taille Intermédiaire: FTI) τύπου Belh@rra του Γαλλικού Ναυτικού και της Naval Group, καθώς το βλήμα Aster 30 Block 1, το σύστημα κάθετης εκτόξευσης SYLVER A50 και το υποσύστημα διαχείρισης μάχης είναι ήδη διαθέσιμα από προγενέστερα προγράμματα πλοίων. Με εκτόπισμα 4.250 μετρικών τόνων (4.685t), μήκος 122,25m και πλάτος 17,7m η φρεγάτα Belh@rra είναι πράγματι μεσαίου μεγέθους, ενώ τα επόμενα ελαφρύτερα πλοία AAW με βλήματα συγκρίσιμων ικανοτήτων είναι τα τέσσερα γαλλικά και ιταλικά αντιτορπιλικά Horizon, εκτοπίσματος 7.050t.
Λεπτομέρειες για το ραντάρ Sea Fire, το βλήμα Aster 30 Block 1 και το σύστημα AAW της φρεγάτας Belh@rra στο τεύχος Ιουλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο