ΔΙΕΘΝΗ

DAS επόμενης γενιάς της Raytheon για το F-35

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε στις 13 Ιουνίου 2018 πως επέλεξε τη Raytheon για την ανάπτυξη και παραγωγή του επόμενης γενιάς Συστήματος Κατανεμημένου Διαφράγματος (Distributed Aperture System: DAS) των μαχητικών κρούσης F-35. Η επιλογή της Raytheon ήταν αποτέλεσμα διαγωνισμού που διεξήγαγε η Lockheed Martin.
Το DAS συλλέγει υπέρυθρες απεικονίσεις υψηλής ανάλυσης, πραγματικού χρόνου από 6 θερμικές κάμερες τοποθετημένες σφαιρικά στο αεροσκάφος, οι οποίες παρουσιάζονται στην κάσκα του χειριστή για να βλέπει το περιβάλλον ημέρα και νύχτα, ακόμη και «μέσα» από την άτρακτο. Με την ικανότητα αποκάλυψης και ιχνηλάτησης απειλών από οποιαδήποτε διεύθυνση, το DAS παρέχει στους χειριστές ανεπανάληπτη επίγνωση κατάστασης του χώρου μάχης.
Το DAS της Raytheon θα ολοκληρωθεί στα F-35 από την παρτίδα (Lot) 15, της οποίας οι παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν το 2023. Η Lockheed Martin εκτιμά πως το νέο σύστημα της Raytheon θα προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με το εγκατεστημένο AN/AAQ-37 DAS της Northrop Grumman:
• Εξοικονόμηση μεγαλύτερη των $3 δις σε κόστος κύκλου ζωής, περιλαμβάνοντας μείωση περίπου 45% του επαναλαμβανόμενου κόστους μονάδας και μεγαλύτερη του 50% για το κόστος λειτουργίας και διατήρησης.
• Πενταπλάσια αξιοπιστία.
• Διπλάσια απόδοση ικανοτήτων.
• Έμμεση βελτίωση της ετοιμότητας των αεροσκαφών και των απαιτήσεων προσωπικού.
Η εξέλιξη αυτή επαληθεύει τις επιφυλάξεις για την απόδοση του AN/AAQ-37, το οποίο θα είναι εγκατεστημένο στα 30 υπό παραγγελία F-35A της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) που ήδη παραδίδονται.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο