ΑΡΘΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Χρειαζόμαστε νέο τυφέκιο;

Η αγορά 150.000 νέων τυφεκίων σημαίνει ένα κόστος 150.000.000 δολαρίων, αν θέσουμε ως μέση τιμή τα 1.000 δολάρια για ένα καλό όπλο σε αυτή την ποσότητα.  Αντ’ αυτού θα μπορούσαμε να εκσυγχρονίσουμε 50.000 G3 (για τι μάχιμες μονάδες) εγχωρίως με 50 εκατ. δολάρια.

Επειδή στο πρόγραμμα υπάρχει μια απαίτηση για 100% παραγωγή στην Ελλάδα (ώστε να δικαιολογείται το «εθνικό» – μάλλον «αντιγραφικό»), αυτό σημαίνει μια τεράστια επένδυση στα χρεωκοπημένα αιωνίως ΕΑΣ που μπορεί να φτάσει εκατοντάδες εκατομμύρια. Και αυτό γιατί τα νέα όπλα από αλουμίνιο και πλαστικό συν όλα τα εξαρτήματά τους χρειάζονται νέες μηχανές για να παραχθούν. Και για να έχουμε τα όπλα εντός 5 ετών χρειαζόμαστε πολλές μηχανές (ακόμα δεν έχει καθοριστεί ο ρυθμός παραγωγής ή έστω μέχρι πότε τα θέλουμε… σε 5 χρόνια, σε 10 χρόνια; σε 20 χρόνια;).

Εάν πάμε στο «χάρτινο τυφέκιο», πρέπει να προσθέσουμε στο παραπάνω κόστος του νέου εργοστασίου και το κόστος της ανάπτυξης σε ένα διάστημα 3-4 ετών. Περισσότερα εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος νέων διορισμένων κηφήνων (1 τεχνίτης προς 3-4 «διοικητικούς»-κηφήνες να πούμε;)

Ένας πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι η όλη υπόθεση μπορεί να ξεπερνά το μισό δισ.! Και λες: τέτοιο αστρονομικό ποσό για τυφέκια που ήδη έχεις; Μήπως προηγούνται άλλα όπλα υψίστης σημασίας στο Πεζικό και στις Ειδικές Δυνάμεις; Να πούμε για τους όλμους 4,2» του Β’ ΠΠ; Να πούμε για φορητά αντιαρματικά μιας χρήσης του Βιετνάμ; Να πούμε για φορητά αντιαρματικά ψυχροπολεμικής εποχής; Να πούμε για σκάφη ειδικών επιχειρήσεων που δεν υπάρχουν; Να πούμε για υποβρύχια οχήματα που δεν υφίστανται; Να πούμε για ασυρμάτους; Να πούμε για συστήματα αεροεδαφικής επικοινωνίας/ στοχοποίησης από JTAC; Να πούμε για καταδείκτες λέιζερ; Να πούμε για συλλογές IFAK που θα σώσουν ζωές;

Να έχεις εκατοντάδες χιλιάδες G3 να κάθονται, και να πηγαίνεις να δίνεις εκατομμύρια για… τυφέκια, όταν σου λείπουν βασικά βαρέα όπλα πεζικού και ειδικά μέσα και υλικά, που είναι κρίσιμοι πολλαπλασιαστές ισχύος.

Αυτό το G3KA4 στην φωτό δεν μας κάνει, γα πεζικό και Ειδικές Δυνάμεις; Γιατί το χρησιμοποιούσε και η SAS…

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο