ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

ΑΣΥΡΜΑΤΟΙ AN/PRC-117G ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ PRC-148 & PRC-152

Νέους ασυρμάτους αποκτούν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα αποκτηθεί ο ασύρματος AN/PRC-117G Falcon III, ο οποίος θα αντικαταστήσει (ή συμπληρώσει) τους ασυρμάτους ΑΝ/PRC-148 που χρησιμοποιούσαν αρχικά οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού (Ζ’ ΜΑΚ, ΕΤΑ), τα ΕΤΕΘ και εν συνεχεία η 31 ΜΕΕΔ και η ΔΥΚ. O Harris AN/PRC-117 είναι ένας ασύρματος συμβατός JTRS SCA, Type-1 και παρέχει ταυτοχρόνως ασφαλείς τακτικές επικοινωνίες φωνής, δεδομένων σε υψηλές συχνότητες και ικανότητες ενσωμάτωσης σε δίκτυα επικοινωνιών μάχης. Η ικανότητα υψηλών συχνοτήτων επιτρέπει εφαρμογές όπως streaming βίντεο, ταυτόχρονη τροφοδοσία δεδομένων και φωνής, συνεργαστική συζήτηση και διασύνδεση με ασφαλή δίκτυα. Ο AN/PRC-117G λειτουργεί σε συχνότητες 30 MHz με 2 GHz με λογισμικό που επιδέχεται αναβάθμιση. Λειτουργεί με  SINCGARS, Have Quick II, VHF/UHF AM και FM, High Performance Waveform (HPW), και MIL-STD-188-181B SATCOM, χρησιμοποιεί το σύστημα Harris Adaptive Networking Wideband Waveform (ANW2) για λειτουργία δεδομένων σε υψηλές συχνότητες και λειτουργεί με μια στάνταρ μπαταρία, ενώ διατηρεί υψηλή επίδοση μετάδοσης 10 Watts VHF και 20 Watts UHF. Ο AN/PRC-117G την περίοδο 2012-2017 αντικατέστησε τον AN/PRC-148 Multiband Inter/Intra Team Radio and the Raytheon AN/PSC-5D Multi-Band/Multi-Mission Communication Terminal στις μονάδες της USSOCOM. Ο Thales AN/PRC-148 MBITR αναπτύχθηκε για την USSOCOM την δεκαετία του 1990.

Η απόκτηση των νέων ασυρμάτων αποτελεί φυσικά μια σημαντική βελτίωση των Επικοινωνιών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά το πόσο ψηλά θα φτάσει η βελτίωση εξαρτάται από τα «μυστικά» του ασυρμάτου που θα επιτρέψουν οι ΗΠΑ. Να σημειώσουμε ότι ο ασύρματος είναι πιστοποιημένος από την NSA (National Security Agency), που σημαίνει ότι η αμερικανική υπηρεσία μπορεί χάρις σε ενσωματωμένη δυνατότητα στο λογισμικό του ασυρμάτου ανά πάσα στιγμή να «ακούσει» όποια συσκευή θέλει. Επίσης, η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του νέου ασυρμάτου είναι ανάλογη των δικτύων και δορυφορικών ζεύξεων που μπορεί να παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και φυσικά με τα επίπεδα ασφαλείας που παρέχουν. Δηλαδή, μιλάμε για την ικανότητα των ασυρμάτων αλλά και γενικά των ελληνικών δικτύων επικοινωνιών να λειτουργήσουν σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών αντιμέτρων, στα οποία οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα υψηλές ικανότητες. Δυστυχώς, το ελληνικό αίτημα για βελτιωμένες επικοινωνίες δεν περιλαμβάνει την απόκτηση των ασυρμάτων χειρός PRC-148 και PRC-152, οι οποίοι έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τον PRC-117G αλλά σε μικρό μέγεθος και βάρος, με μοναδικό μειονέκτημα την μικρότερη εμβέλεια, κάτι το οποίο όμως ισοσταθμίζεται από την ευελιξία και την ελαχιστοποίηση του βάρους που προσφέρει στις Επιχειρησιακές Ομάδες. Με τους μικρούς PRC-148/ PRC-152 οι ΕΟ θα μπορούσαν να επικοινωνούν με αεροσκάφη, πλοία, χερσαίες δυνάμεις, κέντρα επιχειρήσεων με επικοινωνίες φωνής, δεδομένων και βίντεο, με τους μεγαλύτερους PRC-117G να διατηρούνται σε επίπεδο υποστήριξης της Ειδικής Επιχείρησης επάνω στον φορέα διείσδυσης (όχημα, σκάφος, ελικόπτερο, προωθημένη βάση).

O AN/PRC-117G είναι κατά 30% μικρότερος σε μέγεθος και 35% ελαφρύτερος εν σχέση με τα εν υπηρεσία ανάλογα συστήματα. Είναι δε ο μοναδικός ασύρματος με κρυπτογράφηση NINE Suite B επιτρέποντας την συνεργασία ανάμεσα σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και απαλείφει τον χρόνο και το κόστος για δύο ξεχωριστά συστήματα (ασύρματος και κρυπτογραφική μηχανή). Χάρις στο σύστημα MUOS ο 117G επιτρέπει επικοινωνίες πέραν της οπτικής γραμμής (BLOS) με ταυτόχρονη ικανότητα δορυφορική επικοινωνίας φωνής και μεταφοράς δεδομένων. Αν συνδεθεί με τερματικό Harris RF-7800B Broadband Global Area Network ο ασύρματος αυτόματα επεκτείνει την ικανότητα επικοινωνιών SATCOM BLOS ενώ αποκτά ικανότητα διασύνδεσης με διαδίκτυο και πρόσβαση σε ιδιωτικά απομακρυσμένα δίκτυα. Η τακτική επίγνωση αυξάνεται με δέκτη SAASM GPS. Επικοινωνίες φωνής και δεδομένων ασφαλίζονται με το προσάρτημα TOP SECRET Sierra™ II. Χάρις στο σύστημα MUOS ο 117G επιτρέπει επικοινωνίες πέραν της οπτικής γραμμής (BLOS) με ταυτόχρονη ικανότητα δορυφορική επικοινωνίας φωνής και μεταφοράς δεδομένων. Αν συνδεθεί με τερματικό Harris RF-7800B Broadband Global Area Network ο ασύρματος αυτόματα επεκτείνει την ικανότητα επικοινωνιών SATCOM BLOS ενώ αποκτά ικανότητα διασύνδεσης με διαδίκτυο και πρόσβαση σε ιδιωτικά απομακρυσμένα δίκτυα.

Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν είναι γνωστό αν θα περιέρχονται στους ασυρμάτους που θα παραλάβουν οι ΔΕΕ. Το USMC μόλις το 2019 απέκτησε την ικανότητα MUOS. Και φυσικά, είναι λυπηρό ότι η απόκτηση των νέων ασυρμάτων περιορίστηκε μόνον στις ΔΕΕ και δεν επεκτάθηκε στις κρίσιμες μονάδες ταχείας αντίδρασης, ήτοι την 32 ΤΑΞΠΝ, τις δύο Μοίρες Αλεξιπτωτιστών, τις Βόρειες Μοίρες Καταδρομών.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο