ΔΙΕΘΝΗ

Συνταγματάρχης της GRU ένας από τους δύο καταζητούμενους για την επίθεση στους Σκρίπαλ με Νόβιτσοκ

Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat ανακοίνωσε στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 πως σε συνεργασία με τον ιστότοπο “The Insider – Russia” αποκάλυψαν την πραγματική ταυτότητα ενός από τους δύο καταζητούμενους για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα «Νόβιτσοκ» (νεοφερμένος) στον Σεργκέι Σκρίπαλ 66 ετών και στην κόρη του Γιούλια (33), στο Σόλσμπερι του Γουίλτσιερ στις 4 Μαρτίου 2018. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στην Ευρώπη. Ο «Ρουσλάν Μποσίροφ» είναι στην πραγματικότητα ο Συνταγματάρχης Ανατόλι Τσεπίγκα της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GPU) του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2014 παρασημοφορήθηκε προσωπικά από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με το ανώτατο παράσημο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Η ανάρτηση του Bellingcat τεκμηριώνει πλήρως την αναζήτηση και παρέχει όλες τις διαθέσιμες βιογραφικές λεπτομέρειες για τον Τσεπίγκα. Ο ιστότοπος προεξοφλεί πως η εντολή δολοφονίας του Σκρίπαλ δόθηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Οι Σκρίπαλ δηλητηριάσθηκαν με Νόβιτσοκ όταν άγγιξαν το πόμολο της εξώπορτας στην κατοικία του Σεργκέι στο Σόλσμπερι. Νοσηλεύθηκαν διατρέχοντας θανάσιμο κίνδυνο αλλά ανένηψαν και αναρρώνουν, όπως και ο Ντετέκτιβ Αρχιφύλακας Νικ Μπέιλι (38) που ερεύνησε την κατοικία. Στις 30 Ιουνίου 2018 δηλητηριάσθηκαν από Νόβιτσοκ η Ντον Στέρτζες (44) και o Τσάρλι Ρόουλι (45) στο Άμεσμπερι του Γουίλτσιερ, 12 χιλιόμετρα από το Σόσλμπερι. Ο Ρόουλι βρήκε μια φιάλη αρώματος και η Στέρτζες ψέκασε στον καρπό της. Εξέπνευσε σε νοσοκομείο στις 8 Ιουλίου χωρίς να ανακτήσει τις αισθήσεις της. Ο Ρόουλι αναρρώνει. Η τροποποιημένη φιάλη με Νόβιτσοκ ανακτήθηκε από την Αστυνομία.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Αστυνομίας ανακοίνωσε πως οι δύο υποθέσεις συνδέονται και πως αναζητούνται οι Ρώσοι Αλεξάντερ Πέτροφ και Ρουσλάν Μποσίροφ για να τους απαγγελθούν κατηγορίες από την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (CPS), η οποία άσκησε δίωξη ερήμην. Τα πειστήρια εναντίον τους περιλαμβάνουν την ταύτιση του νευροτοξικού παράγοντα στις δύο υποθέσεις από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) και την εύρεση ιχνών Νόβιτσοκ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμειναν. Η δηλητηρίαση των Στέρτζες και Ρόουλι δεν ήταν σκόπιμη, αλλά αποτέλεσμα της απερίσκεπτης απόρριψης του Νόβιτσοκ από τους δύο Ρώσους δολοφόνους της GPU. Στις 12 Σεπτεμβρίου ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε πως είναι αθώοι πολίτες. Στις 13 Σεπτεμβρίου οι δύο Ρώσοι έδωσαν συνέντευξη σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό, ισχυριζόμενοι απροκάλυπτα ψεύδη.
Από το 1995 ο Σκρίπαλ ήταν διπλός πράκτορας της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) ή τμήματος 6 των Στρατιωτικών Πληροφοριών (ΜΙ6). Τον Δεκέμβριο του 2004 συνελήφθη στη Μόσχα και τον Αύγουστο του 2006 καταδικάσθηκε για εσχάτη προδοσία σε φυλάκιση 13 ετών, σε ποινική αποικία. Στις 9 Ιουλίου 2010 περιλήφθηκε στην ανταλλαγή τεσσάρων Ρώσων διπλών πρακτόρων της Δύσης με 10 Ρώσους κατάσκοπους στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η περιβόητη Άννα Τσάπμαν.
Συνολικά 28 χώρες υιοθέτησαν τις επίσημες θέσεις του ΗΒ για την υπόθεση Σκρίπαλ και απέλασαν 153 Ρώσους διπλωμάτες, σε μια ανεπανάληπτης μαζικότητας αντίδραση και επίδειξη αλληλεγγύης. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν περιλαμβάνονταν στις χώρες αυτές.
Η Ρωσία αρνήθηκε κάθε ευθύνη, υποστήριξε επίσημα ή δια των κρατικών μέσων προπαγάνδας της διάφορες αντικρουόμενες θεωρίες για την επίθεση στο Σόλσμπερι και ανταπέδωσε απελαύνοντας 153 διπλωμάτες των αντίστοιχων κρατών.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο