1. Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού οργάνωσε επιμνημόσυνη δέηση στο Μεγάλο Άλσος Στρατάρχου Παπάγου την Πέμπτη 22 Ιουλίου. .
Το Μνημείο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των 175 Ελλήνων εξ Ελλάδος και Κύπρου Αξιωματικών και Καταδρομέων οι οποίοι θυσίασαν το ύψιστο αγαθό για το Έθνος, καθώς και σε όσους έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στην Κύπρο από το 1964 μέχρι το 1974. Αποτελεί πανεθνικά το μοναδικό Μνημείο αμιγώς Καταδρομέων εις ανάμνηση των επιχειρήσεων από το 1964.
Η σεμνή τελετή προσαρμοσμένη στα πλαίσια των περί υγειονομικής ασφαλείας μέτρων και οι καταθέσεις στεφάνων, έλαβε χώραν υπό την αιγίδα του Δήμου, παρουσία εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και μελών και μη της Λέσχης.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία Αξιωματικών (των 31 και 33 ΜΚ και της Α’ ΜΚ) οι οποίοι πολέμησαν στην Κύπρο το 1974.
Άκρως συμβολική στιγμή απετέλεσε η κατάθεση του στεφάνου της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών από τον Συνταγματάρχη κ. Ροκκά Βασίλειο (τότε Υπολοχαγός, Δκτής του 33 ΛΟΚ) της 33 ΜΚ.
2. Αντίστοιχες εκδηλώσεις των ημερών:
α. Κυπριακής Πρεσβείας:
(1) Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο το 1974 από τον Δήμο Αθηναίων, την Κυριακή 18 Ιουλίου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Η Λέσχη εκπροσωπήθηκε από τον Γεν. Γραμματέα του ΔΣ, Ανχη ε.α. κ. Κομπόρη Πέτρο.
(2) Επιμνημόσυνη δέηση την Τρίτη 20 Ιουλίου στο Μνημείο Πεσόντων στην Κύπρο (Άλσος Στρατού, Λεωφ. Κατεχάκη). Η Λέσχη εκπροσωπήθηκε από τον Ανχη ε.α. κ. Πεππέ Δημήτριο, μέλος του ΔΣ.
β. Την 18 Ιουλίου και ώρα 20:00 πολεμιστές της Α’ ΜΚ και φίλοι συναντήθηκαν στο χώρο απέναντι από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο άγαλμα του Στρατάρχου Παπάγου (Μεσογείων και Κύπρου) σε μια ανεπίσημη κίνηση με ένα κερί στα χέρια.
γ. Εκδηλώσεις στις έδρες των Α’ ΜΑΚ και 1ης ΜΑΛ σύμφωνα με τις διαταγές της Ιεραρχίας, όπου η Λέσχη εκπροσωπήθηκε αντίστοιχα από την κυρία Παπαμελετίου (σύζυγο του αειμνήστου τότε Διοικητού της Α’ ΜΚ) ) και από τον Αντγο ε.α. κ. Μανουρά Βασίλειο (τότε Ταγματάρχη, Αξκό 3ου Γραφείου της Α’ ΜΚ).
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 1964-1974
Μνήμη Ελλήνων Καταδρομέων Πολεμιστών Κύπρου
Οι Μοίρες Καταδρομών Κύπρου ιδρύθηκαν σταδιακά, αρχής γενομένης από την 31 ΜΚ το 1964. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Τηλλυρίας, όπου είχε τους 3 πρώτους νεκρούς και αργότερα, σε συνεργασία με την 32 ΜΚ στις επιχειρήσεις της Κοφίνου, όπου η 32ΜΚ είχε τον πρώτο της νεκρό.
Η τουρκική εισβολή βρήκε την 20η Ιουλίου 1974, τις Κυπριακές Μοίρες Καταδρομών σε ελαφρά αποδιοργάνωση.
Ο αγώνας τους ήταν διαρκής από την νύχτα της 20ης Ιουλίου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της 17ης Αυγούστου, οπότε τερματίσθηκαν οι εχθροπραξίες και άνισος καθόσον δεν τηρήθηκαν διαδικασίες και σχέδια που προβλέπονται για επιχειρήσεις Δυνάμεων Καταδρομών.
Παρ’ όλα αυτά έφεραν επιτυχώς εις πέρας τις αποστολές τους, με πολύ μεγάλο κόστος, χωρίς να υπολογίζουν τις απώλειες διότι υπερέβαλαν εαυτούς για να διατηρήσουν την τιμή που όφειλαν στον πράσινο μπερέ, υπερασπιζόμενες την τιμή τους και το έδαφος που τους ανετέθη.
Τελικός απολογισμός: Νεκροί και αγνοούμενοι:
31 ΜΚ: 32, 32 ΜΚ: 42, 33 ΜΚ: 67, 34 ΜΚ: 1. Συνολικά: 142 Αξιωματικοί και Καταδρομείς.
Από ελληνικής πλευράς αποφασίσθηκε η αποστολή της Α’ Μοίρας Καταδρομών από το Μάλεμε ενισχυόμενης με τμήμα της Γ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών. Η δύναμη αυτή θα μεταφερόταν με αεροσκάφη NORATLAS της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών.
Στη διάρκεια του σκέλους της προσγείωσης βλήθηκαν σχεδόν όλα τα αεροσκάφη και καταρρίφθηκε ένα, με συνέπεια να βρουν τον θάνατο οι 27 από τους 28 επιβαίνοντες Καταδρομείς και 2 από άλλο αεροσκάφος.
Συνολικά 29 Αξιωματικοί και Καταδρομείς και 4 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η αποστολή που δόθηκε στην Α’ ΜΚ, αρχικά κατά τον ΑΤΤΙΛΑ-1, ενισχυόμενη από Τμήμα της 33ΜΚ που ήδη βρισκόταν στο Α/Δ, ήταν η απώθηση των τουρκικών δυνάμεων και η διατήρηση του Α/Δ της Λευκωσίας την 23 Ιουλίου, μέχρι την μετά από διαπραγματεύσεις παράδοση στις δυνάμεις του ΟΗΕ. Επιτυχείς αμυντικές επιχειρήσεις οι οποίες απέφεραν την αποτροπή της καταλήψεως του Α/Δ της Λευκωσίας και την εξ αυτού αδυναμία εκτελέσεως μαζικής αερομεταφοράς τουρκικών ενισχύσεων.
Κατά τον ΑΤΤΙΛΑ-2, την 16η Αυγούστου ως ενίσχυση δυνάμεων του ΓΕΕΦ συνέβαλε στην αποκοπή της κυκλωτικής κινήσεως τουρκικών δυνάμεων πέριξ της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα την μη ολοκληρωτική κατάληψή της. Αυτό θα οδηγούσε σε τελείως διαφορετικά προς το χειρότερο εδαφικά αποτελέσματα, στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο.
Ταξίαρχος ε.α. Τζιάκης Ιωάννης
Πρόεδρος ΔΣ Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών