ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλο-γερμανικές επιστολές πρόθεσης για κοινό άρμα μάχης & μαχητικό αεροσκάφος

Το Υπουργείο Ένοπλων Δυνάμεων της Γαλλίας ανακοίνωσε πως στις 19 Ιουνίου 2018 η Γαλλίδα Υπουργός Φλοράνς Παρλί και η Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, υπέγραψαν δύο Επιστολές Πρόθεσης (LoI) για το Κύριο Σύστημα Μάχης Εδάφους (Main Ground Combat System: MGCS) και το Μελλοντικό Σύστημα Μάχης Αέρος (Système de Combat Aérien du Futur: SCAF). Οι δύο LoI εκφράζουν τη θέληση της Γαλλίας και της Γερμανίας, η οποία εκφράσθηκε στο κοινό Υπουργικό Συμβούλιο του Ιουλίου 2017, για την κοινή παραγωγή των οπλικών συστημάτων του μέλλοντος και την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Το SCAF θα συνδυάζει ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλής χρήσης –προσαρμοσμένο στις σύγχρονες αεροπορικές απειλές και εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης– με ικανότητες μάχης στηριζόμενες σε δίκτυα, περιλαμβάνοντας διάφορους τύπους ανεπάνδρωτων αεροσκαφών. Η είσοδος σε υπηρεσία θα πρέπει να αρχίσει μέχρι το 2040. Η LoI προβλέπει την έναρξης μιας φάσης μελέτης όχι αργότερα από το τέλος του 2018. Η εργασία επί της συνολικής αρχιτεκτονικής θα συνοδευθεί από την ταχεία έναρξη επιδείξεων. Οι τεχνολογικές αυτές δραστηριότητες θα πρέπει να προεπιλέξουν μέχρι το 2025 τις αντιλήψεις που θα διατηρηθούν στο μελλοντικό επιχειρησιακό σύστημα. Η LoI θέτει τη Γαλλία επικεφαλής του έργου, ενώ προβλέπει την είσοδο πρόσθετων εταίρων, ιδιαίτερα ευρωπαϊκών κρατών, στο πρόγραμμα.
Σχετικά με το μελλοντικό άρμα μάχης, Γαλλία και Γερμανία μοιράζονται το φιλόδοξο όραμα ενός συστήματος στηριζόμενου στις πλέον καινοτομικές τεχνολογίες και ικανού να εξασφαλίζει επιχειρησιακή υπεροχή σε όλες τις περιστάσεις και όλα τα εδάφη. Πλήρως ολοκληρωμένο στο πρόγραμμα Scorpion της Γαλλίας και στο σύστημα Στρατού (HEER) της Γερμανίας, το MGCS θα είναι το μέτρο σύγκρισης για τα συστήματα μάχης εδάφους όταν παραταχθεί το 2035. Η LoI προβλέπει την έναρξης μιας κοινής φάσης επίδειξης μέχρι τα μέσα του 2019. Προβλέπει επίσης ένα ενδιάμεσο σημείο προσαρμογής στις εξελίξεις των απειλών και τεχνολογιών το 2022 και την καθιέρωση μέχρι το 2024 μιας λεπτομερούς επιχειρησιακής απαίτησης. Επικεφαλής του έργου θα είναι η Γερμανία, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής πρόσθετων εταίρων από την Ευρώπη. Η LoI περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για το μελλοντικό Κοινό Σύστημα Έμμεσων Πυρών (CIFS) πυροβολικού.
Ως δείγμα της διμερούς συνεργασίας, συμφωνήθηκε η εκτόξευση του γαλλο-γερμανικού στρατιωτικού δορυφόρου CSO3 από τον πυραυλικό τροχιακό φορέα Ariane 6. Το έργο υποστηρίζεται πλήρως από τη Γαλλία και είναι καίριο συστατικό της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής πρόσβασης στο διάστημα.
Η υπογραφή των δύο LoI είναι αναμφίβολα θετική εξέλιξη για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, ωστόσο η συγκεκριμένη μορφή συμφωνίας είναι μη δεσμευτική και το μακρύ χρονοδιάγραμμα επιτρέπει την επανεξέταση, διαφοροποίηση και καθυστέρηση των δεσμευτικών αποφάσεων.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο