Προς υπογραφή από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο βρίσκεται η απόφαση επιλογής της καναδικής εταιρείας CAE για την παροχή εφοδιαστικής υποστήριξης και υπηρεσιών αεροπορικής εκπαίδευσης στην Πολεμική Αεροπορία. Κατά πληροφορίες της «ΕΑ&Τ» η τελική συμφωνία είναι ύψους €800 εκατ. περίπου. Προηγουμένως πηγή της ΠΑ είχε δηλώσει στην «ΕΑ&Τ» πως η αρχική προσφορά της CAE προέβλεπε ετήσιο κόστος €80 εκατ. και διάρκεια 20 ετών. Για το περιεχόμενο της πρότασης, καθώς και εκείνο της ανταγωνιστικής προσφοράς από τη Lockheed Martin Canada, αναρτήθηκε πρόσφατα σχετική είδηση από το τεύχος Σεπτεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί. Η πρόταση της CAE περιλάμβανε:
• Ανάληψη της εφοδιαστικής υποστήριξης των αεροσκαφών βασικής εκπαίδευσης T-6A Texan II και του Επίγειου Εκπαιδευτικού Συστήματος (GBTS) περιλαμβανόμενου του εξομοιωτή, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ) της Καλαμάτας. Για το σκέλος αυτό στην ομάδα της CAE συμμετέχει η ελληνική EFA που συνεργάζεται με την Beechcraft, κατασκευάστρια των αεροσκαφών.
• Παροχή ωρών πτήσης με αεριωθούμενα προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης M-346 της ιταλικής Leonardo και εξομοιωτή της CAE για το αεροσκάφος. Το Μ-346 είναι από τα κορυφαία αεριωθούμενα εκπαιδευτικά και πιθανότατα το πλέον αποδοτικό από την άποψη της σχέσης κόστους/ αποτελέσματος.
• Εξομοιωτή πολυμελούς πληρώματος για προετοιμασία της μετεκπαίδευσης χειριστών σε C-130H/B και C-27J. Επιπλέον του εξομοιωτή που προέβλεπε η απαίτηση της ΠΑ, η CAE πρότεινε να χρησιμοποιηθούν επίσης δικινητήρια ελαφρά αεροσκάφη DA42 της Diamond.
Στις 13 Σεπτεμβρίου η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) συγκρότησε Επιτροπή Διαπραγματεύσεων για την Κατάρτιση και Αξιολόγηση Κοινά Αποδεκτού Σχεδίου Διακρατικής Συμφωνίας με τις Αρμόδιες Αρχές του Καναδά για την Υλοποίηση του Υποπρογράμματος «Δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Πτήσεων στην Καλαμάτα με Χρηματοδοτική Μίσθωση».
(*) Η αρχική δημοσίευση της είδησης στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 ανέφερε εσφαλμένα πως η απόφαση έχει ήδη υπογραφεί.