ΑΡΘΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Τυφέκια BULLPUP και προβλήματα

Επισημαίνουμε μερικά σημεία από τα σχόλια των δύο παρουσιαστών του βίντεο για τα όπλα Bullpup, τα οποία αναφέρονται σε προβλήματα που πρέπει να μας ενδιαφέρουν, εφόσον όπως φαίνεται έχει “προεπιλεγεί” ή τουλάχιστον “προτιμάται” (ανεξαρτήτως δοκιμών) το Tavor ως το νέο τυφέκιο του ΕΣ.

1. Ανταλλάσσεις μήκος κάννης με “Αμφιδεξιότητα” δηλαδή όχι την ικανότητα να μετατρέψεις το όπλο σε αμφιδέξιο, δηλαδή χρήση από δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες, αλλά την δυνατότητα να το χρησιμοποιείς (ασχέτως αν είσαι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας) για να πυροβολήσεις και από τους δύο ώμους, αναλόγως της τακτικής κατάστασης, κυρίως δηλαδή μέσα σε αστικό περιβάλλον πίσω από γωνίες.

2. Εγκαταλείπεις όλα τα πλεονεκτήματα ενός συμβατικού όπλου για μακρύτερη κάννη που δεν σου δίνει σχεδόν κανένα πλεονέκτημα (σύμφωνα με τον σχολιαστή). Συμπληρώνουμε: σε μάχη CQB, παρά μόνον αν μεταπέσεις σε μάχη μέχρι τα 250 μ. (για 5,56) ή τα 400 για 7,62). Αυτό δεν φαίνεται δεν ενδιαφέρει και τόσο τον Ισραηλινό στρατό που εστιάζει σε μάχη σε πολύ πυκνό αστικό περιβάλλον και εντός κτιρίων (όπως έδειξε και η πρόσφατη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ).

3. Επίσης, εγκαταλείπεις την δυνατότητα να διαγιγνώσκεις και να θεραπεύεις εύκολα εμπλοκές, μέχρι και σε σημείο που να μην μπορείς καθόλου ή να μην ενδείκνυται για τακτικούς λόγους να τις θεραπεύεις.

4. Το σύστημα μηχανισμού πίσω από την σκανδάλη και η λόγω αυτού θέση της θυρίδας εξαγωγής κάλυκα καθιστούν δύσκολη αν όχι αδύνατη την εκτέλεση στάνταρ διαδικασιών για θεραπεία εμπλοκών

5. Κακή σκανδάλη

6. Πρόβλημα ισορροπίας

7. Βραδύτερη αλλαγή γεμιστήρα

8. Διπλή τροφοδοσία – δεν μπορείς να ελέγξεις την θαλάμη και απαιτούνται δύσκολες διαδικασίες που στην ουσία αχρηστεύουν προσωρινά το όπλο επάνω στην μάχη! Μόνον το FAMAS δίνει μια καθαρή εικόνα της θαλάμης και να εκτελέσεις ενέργειες: αφαίρεση γεμιστήρα, τράβηγμα μοχλού όπλισης για εξαγωγή προβληματικού φυσιγγίου, εισαγωγή γεμιστήρα, όπλιση…

9. Στο ΑΚ47 είναι πολύ απλό: βγάζεις γεμιστήρα, τραβάς μοχλό όπλισης, βάζεις γεμιστήρα, οπλίζεις.

10. Στο Μ4 είναι πιο πολύπλοκο.

11. Στο F-2000 για να ελέγξεις εμπλοκή-θαλάμη πατάς ένα κουμπί, τραβάς πίσω τα 2/3 του όπλου και στην ουσία έχει μισο-αποσυναρμολογήσει το όπλο, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να λυθεί σε 2 κομμάτια!

12. Στο Tavor πατάς επίσης ένα κουμπί και ανασηκώνεις ένα κάλυμμα, και στην ουσία αποσυναρμολογείς το όπλο για να θεραπεύσεις την εμπλοκή.

13. Στα bullpup Keltek που εξάγουν τον κάλυκα από κάτω δεν έχεις καμία πρόσβαση να δεις την θαλάμη και γενικά τι συμβαίνει στο όπλο.

14. Το L85 χρειάζεται συνεχή καθαρισμό και έλεγχο, αλλά και αυτό σαν το FAMAS έχει μεγάλη θυρίδα εξαγωγής κάλυκα και μπορείς εύκολα να ελέγχεις την θαλάμη. Το L85 δεν γίνεται αμφιδέξιο – δηλαδή για χρήση από αριστερόχειρες.

Σχόλιο δικό μας: Το περίεργο είναι ότι το Tavor που αναπτύχθηκε για αστικό πόλεμο και μάχη CQB έχει το πολύ σοβαρό πρόβλημα της αμφιδεξιότητας στην μάχη μέσα σε γωνίες δρόμων, δωματίων διαδρόμων κ.λπ., το οποίο είναι εξ ίσου σημαντικό – ίσως σημαντικότερο (;) – με το μήκος του όπλου μέσα σε κλειστούς χώρους και αστικό περιβάλλον.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο