ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Θλιβερή η εκμετάλλευση της αμυντικής βιομηχανίας για την προβολή του ΥΠΕΘΑ στη ΔΕΘ

Θλιβερή από κάθε άποψη είναι η εκμετάλλευση της αμυντικής βιομηχανίας για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικοί επικοινωνιακοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η παρουσία ιδιωτικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας ήταν αποτέλεσμα ασφυκτικών πιέσεων προς τις διοικήσεις τους, καθώς η συμμετοχή τους σε μια έκθεση χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον είναι εντελώς άσκοπη για τις ίδιες, ενώ τις επιβάρυνε με σημαντικό κόστος. Μάλιστα οι εταιρείες εξαναγκάσθηκαν να αναλάβουν το κόστος της συμμετοχής του… Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην έκθεση, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών τους υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Για τις κρατικές εταιρείες, ακόμη και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) –καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μετάταξης, βλ. ακολούθως– ειρωνεύονταν την επιμονή του ΥΠΕΘΑ να «εκτεθεί» η υπό ειδική εκκαθάριση εταιρεία στη ΔΕΘ. Στο περίπτερο της ΕΛΒΟ βρίσκονταν οχήματα του Ελληνικού Στρατού, στην παραγωγή των οποίων συμμετείχε η εταιρεία την προηγούμενη δεκαετία, ή και πολύ παλαιότερα, όπως αποδείκνυε η κατάσταση ορισμένων από αυτά.
Στην περίπτωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας η καθυστέρηση παράδοσης του Ρ-3Β της «ενδιάμεσης λύσης» είναι απολύτως ενδεικτική της επικρατούσας κατάστασης και των κινδύνων για τις υπόλοιπες συμβάσεις προς υλοποίηση της εταιρείας. Παράλληλα η υπόθεση των εκατοντάδων τελωνειακών παραβάσεων που επιχειρήθηκε να «τακτοποιηθεί» με τροπολογία του Αυγούστου 2017 εξακολουθεί να εκκρεμεί και απειλεί την εταιρεία με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων.
Όσο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, το περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» ανέδειξε την τρέχουσα κατάσταση στο τεύχος Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί. Συγκεκριμένα, Στις 24 Αυγούστου 2018 ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΑΝΥΕΘΑ) Φ. Κουβέλης εξέδωσε απόφαση με τίτλο «Επιχορήγηση εταιρείας “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ΑΒΕΕ” για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων». Η ΕΑΣ επιχορηγείται με €2 εκατ. για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις «που αφορούν στην εξυπηρέτηση αποκλειστικά αναγκών των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων». Πρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη. Μέχρι πρόσφατα οι μόνιμες, τεράστιες ζημιές των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών καλύπτονταν από την εκάστοτε κυβέρνηση με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στην προκειμένη περίπτωση η ΕΑΣ επιχορηγείται απευθείας για εξόφληση συγκεκριμένων τιμολογίων, που σύμφωνα με την απόφαση εξυπηρετούν συμβάσεις προμηθειών των ένοπλων δυνάμεων, των οποίων όμως οι οικονομικές υποχρεώσεις προφανώς εκπληρώνονται κανονικά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επομένως το ΥΠΕΘΑ εμφανίζεται να πληρώνει δύο φορές για τα ίδια συμβατικά αντικείμενα! Η κατάρρευση είναι επιταχυνόμενη, όπως άλλωστε αναμενόταν.
Η σκανδαλώδης αυτή διαχείριση του δημόσιου χρήματος ωχριά σε σύγκριση με όσα εξωφρενικά συμβαίνουν στην «Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ», η οποία βρίσκεται υπό ειδική εκκαθάριση. Από τον Απρίλιο του 2015 το ΥΠΕΘΑ πληρώνει τις αποδοχές του προσωπικού της άλλοτε θυγατρικής των ΕΑΣ, η οποία στερείται οποιασδήποτε δραστηριότητας! Συγκεκριμένα με αποφάσεις του εκάστοτε ΑΝΥΕΘΑ, η «Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ» έχει επιχορηγηθεί για την πληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού της:
• Με €1.336.596,07 στις 14 Δεκεμβρίου 2016, για την περίοδο μεταξύ Απριλίου 2015 και Αυγούστου 2016. Η «ΕΑ&Τ» αναφέρθηκε σχετικά στο τεύχος Ιανουαρίου 2017 (βλ. τ. 84, σελ. 9).
• Με €516.721,00 στις 3 Αυγούστου 2017, για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Μαρτίου 2017.
• Με €376.803,00 στις 3 Νοεμβρίου 2017, για την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2017.
• Με €310.600,77 στις 15 Μαρτίου 2018, για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.
• Με €147.204,02 στις 7 Μαΐου 2018, για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018.
• Με €142.839,62 στις 18 Ιουλίου 2018, για τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2018.
• Με €142.609,96 στις 6 Αυγούστου 2018, για τον Μάιο και Ιούνιο του 2018.
Πρόσφατα η πρακτική αυτή επαναλαμβάνεται για μία ακόμη πρώην θυγατρική των ΕΑΣ, τη «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Μονοπρόσωπη ΑΕ», επίσης υπό ειδική εκκαθάριση. Πάντα με αποφάσεις του ΑΝΥΕΘΑ, έχει επιχορηγηθεί για την πληρωμή των δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού της:
• Με €143.623,64 στις 29 Ιουνίου 2018, για μέρος του Μαρτίου και τον Απρίλιο του 2018.
• Με €183.432,42 στις 10 Αυγούστου 2018, για τον Μάιο και Ιούνιο του 2018.
Περί τα €3,3 εκατ. έχουν δαπανηθεί στις δύο πρώην θυγατρικές της ΕΑΣ για να παριστάνει η κυβέρνηση πως είναι κοινωνικά ευαίσθητη, στερώντας πολύτιμους πόρους από τις ένοπλες δυνάμεις, ενδεικτικά για το κοινωνικό τους έργο. Στην οκταετία της οικονομικής κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις έμειναν άνεργοι και έλαβαν το πενιχρό επίδομα ανεργίας επί 12 μήνες, αλλά οι εργαζόμενοι στις κρατικές αυτές εταιρείες είναι φαίνεται «παιδιά ενός ανώτερου θεού» και εξακολουθούν να λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές χωρίς να εργάζονται.
Αλλά και όταν ολοκληρωθεί η ειδική εκκαθάριση των τριών εταιρειών, ο Έλληνας φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να πληρώνει για το προσωπικό τους. Όπως ανέφερε επίσης η «ΕΑ&Τ» στο προαναφερόμενο τεύχος Ιανουαρίου 2017, στα τέλη Νοεμβρίου 2016 η Βουλή ψήφισε τροπολογία σε σχέδιο νόμου για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντικείμενο τη μετάταξη προσωπικού κρατικών αμυντικών βιομηχανιών στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα οι απασχολούμενοι με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στις ΕΑΣ, «Ηλεκτρομηχανική Κύμης ΕΠΕ», «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ΜΑΕ» και ΕΛΒΟ, δύνανται να μεταταχθούν σε υφιστάμενες κενές ή, εάν δεν υπάρχουν, σε συνιστώμενες θέσεις σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΔΔ/ ΝΠΙΔ) εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες στους φορείς αυτούς, με αντίστοιχη κατάργηση της οργανικής τους θέσης.
Δυστυχώς, ο Έλληνας φορολογούμενος είναι ανυπεράσπιστος στην πελατειακή διαχείριση των οικονομικών του ΥΠΕΘΑ.

Ευάγγελος Α. Παγώτσης

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο