ΔΙΕΘΝΗ

SPETSNAZ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ – ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ VDV ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Αν και πολύ νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων και τακτικών, τα μέχρι τώρα στοιχεία από «ανοικτές πηγές» Δυτικών ανταποκριτών παρέχουν ένα γενικό δείγμα για την δράση των ρωσικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Spetsnaz) καθώς και των επίλεκτων Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV).
Σίγουρα κάτι διαφορετικό από τις επιδρομές USSOF σε αντάρτες/ τρομοκράτες… Οι SOF σε συμβατικό πολεμικό πεδίο υψηλής απειλής και μάλιστα σε αστικό περιβάλλον, στην πρωτεύουσα του αντιπάλου σε αποστολές «αποκεφαλισμού ηγεσίας».
Δύο λόχοι των ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV) με ελικόπτερα Mil Mi-8/17 κατέλαβαν με αεροκίνητη επίθεση το Διεθνές Αεροδρόμιο Αντόνοφ, στα προάστια του Κιέβου (23 χλμ. από το κέντρο της πόλης). Φήμες περί “εξάλειψης” του αεροπρογεφυρώματος από αντεπίθεση ουκρανικών δυνάμεων απεδείχθησαν ψευδείς και προϊόν ουκρανικής προπαγάνδας.
Το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας παραδέχθηκε “ότι η Ρωσία έχει πλέον τον έλεγχο” του αεροδρομίου αναφέρει σε ανάρτησή του Δυτικός ανταποκριτής.
Στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτίριο της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών στο Κίεβο μετά από επίθεση μονάδας κρούσης των Spetsnaz. Πιθανότατα δεν πρόκειται για “απλή” μονάδα Spetsnaz, αλλά για Spetsnaz της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφαλείας FSB (ίσως το Alpha Group) που πιθανώς διείσδυσαν στην πόλη με στολές του Ουκρανικού στρατού.
Τουλάχιστον πέντε ομάδες Spetsnaz έχουν αναπτυχθεί μέσα στο Κίεβο, ενώ τέσσερις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες βρίσκονται στα προάστια της πρωτεύουσας.
Ένα Σύνταγμα Ρώσων Αλεξιπτωτιστών της 31ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με τεθωρακισμένα BMD έχει αρχίσει να προσγειώνεται με μεταφορικά αεροσκάφη Il-76 της Ρωσικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Αντόνοφ μόλις διασφαλιστεί η προσγείωσή τους.
Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο