Στα πλαίσια της “αξιολόγησης” τυφεκίων και πιστολιών από τον ΕΣ, που ενδιαφέρεται για νέο φορητό οπλισμό, η αμερικανική SIG SAUER INC λαμβάνει σειρά, μετά την ισραηλινή IWI, εντός του Ιουλίου πιθανότατα. Οι προοπτικές μιας επένδυσης της SIG SAUER στην Ελλάδα βρίσκονται πέραν μιας απλής κατασκευής ενός νέου τυφεκίου και ενός νέου πιστολιού για τον ΕΣ. Να σημειώσουμε ότι η αμερικανική εταιρεία είναι ένας από τους τρεις τελικούς διαγωνιζομένους για το νέο τυφέκιο του Αμερικανικού Στρατού στο νέο διαμέτρημα 6.8 GP. Επίσης, η εταιρεία κερδίζει σωρηδόν διαγωνισμούς αγοράς φορητού οπλισμού από ειδικές μονάδες αστυνομιών και στρατών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, εκτός των άλλων χωρών.
Στην περίπτωση του Tavor 7 και του Tavor X-95 της IWI είχαμε αντίστοιχα ένα πρωτότυπο τυφέκιο, που κυκλοφορεί περιορισμένα στην αμερικανική αγορά, και ένα αδοκίμαστο στην μάχη τυφέκιο που έχει υιοθετηθεί από τον Ισραηλινό στρατό και μερικούς άλλους στρατούς. Στην περίπτωση της SIG SAUER θα έχουμε αφενός ένα τυφέκιο που κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές ειδικές μονάδες και τις αστυνομίες όλου του κόσμου, και αφετέρου ένα πιστόλι το οποίο πριν λίγο καιρό κατέστη το νέο όπλο χειρός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι πιθανές προτάσεις της SIG SAUER για το νέο τυφέκιο του ΕΣ μπορεί να περιλαμβάνουν το SIG 516 5,56x45, και το SIG 716 G2 Patrol 7,62x51. Το δεύτερο προσφέρεται και στην έκδοση G2 DMR σε 6.5 Creedmoor. Αυτό έχει μεγάλη σημασία καθώς το Πεζικό ή τουλάχιστον οι Ειδικές Δυνάμεις θα μπορούσαν να μεταβούν σε αυτό το διαμέτρημα που δίνει μέγιστο δραστικό 1.000 μ., όταν το 7,62x51 δίνει 800 μ., αποκτώντας έτσι σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των τυφεκίων 7,62x51 των Τούρκων πεζικάριων και ελεύθερων σκοπευτών.
Το SIG 716 θα ικανοποιούσε το Πεζικό, αλλά στις Ειδικές Δυνάμεις η SIG SAUER μπορεί να προσφέρει το τυφέκιο MCX, το οποίο αλλάζει διαμετρήματα ανάμεσα στο 5,56x45 και το .300 Blackout (7,62x35) μέσα στον ίδιο γεμιστήρα 5,56 ΝΑΤΟ. Επίσης, το όπλο αλλάζει κάννες διαφορετικού μήκους για προσαρμογή στις ανάγκες των αποστολών. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ο άνω κορμός του MCX προσαρμόζεται άψογα σε κάτω κορμό των Μ4 και Μ16, που σημαίνει ότι οι Ειδικές Δυνάμεις δεν θα χρειάζονταν να αγοράσουν ολόκληρο το όπλο αλλά μόνον τον άνω κορμό. Με ένα τέτοιο όπλο οι Ειδικές Δυνάμεις θα μπορούσαν να περάσουν στο νέο διαμέτρημα .300 BLK ή να το χρησιμοποιούν συμπληρωματικά αναλόγως αποστολής.
Η εταιρεία επίσης προσφέρει την σειρά SIG MCX VIRTUS, με όπλα υψηλής ποιότητας και ειδικών χαρακτηριστικών. Πρόκειται για το SIG MCX VIRTUS Patrol με κάννη 16», μηχανισμό σκανδάλης Sig Matchlite Duo Trigger για μεγαλύτερη ακρίβεια, πτυσσόμενο και αναδιπλούμενο κοντάκιο 5 θέσεων μήκους, 4 μεγέθη πιστολοειδούς λαβής, εναλλασσόμενες κάννες και ένα ειδικό εσωτερικό σύστημα παλινδρόμησης κλείστρου. Στην έκδοση SBR το VIRTUS προσφέρεται με κάννη 11,5” για διαμέτρημα 5,56 και κάννη 5,5” για διαμέτρημα .300 BLK.
Στον τομέα των τυφεκίων ακροβολιστή Ειδικών Δυνάμεων ή αλλιώς Σκοπευτή Ακριβείας, η SIG προσφέρει το SIG MCX-MR (Mid Range) το οποίο συμμετείχε στο πρόγραμμα τυφεκίου CSASS του Αμερικανικού Στρατού σε διαμέτρημα 7,62x51. Το όπλο χρησιμοποιεί γεμιστήρες SR-25, οπότε πιθανή υιοθέτησή του θα σήμαινε και παραγωγή νέων γεμιστήρων.
Μια συμφωνία για εγχώρια παραγωγή των τυφεκίων και του πιστολιού της SIG SAUER θα έφερνε στην Ελλάδα ένα εργοστάσιο που θα κατασκεύαζε κατ’ αρχάς ένα πιστόλι που πιθανότατα να κυριαρχήσει και στο ΝΑΤΟ πέραν του Αμερικανικού Στρατού, αλλά και σε πολλές χώρες στον κόσμο. Το ελληνικό εργοστάσιο θα συνέβαλλε στις μεγάλες παραγγελίες όπλων και ανταλλακτικών για το πιστόλι, και μάλιστα με ανταγωνιστικές τιμές χάρις στο φθηνότερο εργατικό κόστος. Το ίδιο θα ίσχυε και για μια σειρά τυφεκίων της SIG που εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο και υιοθετούνται από σοβαρές αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες. Η ΕΛ.ΑΣ πιθανότατα θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για την αντικατάσταση των πιστολιών USP 9 χλστ., που δεν είναι δημοφιλή.
Πέραν των πυροβόλων όπλων, η SIG SAUER είναι κατασκευάστρια και αεροβόλων τυφεκίων για σκοποβολή, ψυχαγωγία (Airsoft), κυνήγι και στρατιωτική/ αστυνομική εκπαίδευση, οπτικών σκοπευτικών, σιγαστήρων, καθώς και παρελκομένων όπως αορτήρων, ωτασπίδων, θηκών κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό εργοστάσιο θα είχε πολλαπλές αγορές πέραν της στρατιωτικής.
Η SIG SAUER είναι υποψήφια με το MCX SPEAR για το νέο τυφέκιο και οπλοπολυβόλο NGSW του Αμερικανικού Στρατού σε διαμέτρημα 6.8 GP. Σε περίπτωση που η εταιρεία κερδίσει τον διαγωνισμό, το ελληνικό της εργοστάσιο πιθανότατα θα παράγει ανταλλακτικά, ίσως και κάποια από τα νέα όπλα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση για την απόκτηση ενός νέου επαναστατικού τυφεκίου στο προσεχές μέλλον, που θα έδινε δραματικό πλεονέκτημα στον ΕΣ απέναντι στους αντιπάλους του.
Ο ΕΣ επιπλέον θα είχε ευκολότερη και φθηνότερη πρόσβαση στo επαναστατικό πολυβόλο MG .338 σε διαμέτρημα .338 ΝΜ το οποίο με βάρος ενός μεσαίου πολυβόλου σαν το MAG έχει δραστικό βεληνεκές ενός βαριού πολυβόλου Μ2 .50”, ήτοι 1.800 μέτρων! Το όπλο έχει υιοθετήσει η USSOCOM και πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα της μάχης Πεζικού τα επόμενα έτη. Το όπλο μετατρέπεται και σε 7,62x51 προσδίδοντας ευελιξία στην τακτική χρήση του αλλά και εκμεταλλευόμενο τα αποθέματα 7,62 του ΕΣ.
Σε μια πιθανή επένδυση της SIG SAUER στην Ελλάδα, η χώρας μας θα διέθετε την μοναδική θυγατρική εταιρεία της SIG SAUER στην Ευρώπη μετά το πρόσφατο κλείσιμο της SIG GmbH, η οποία από μητρική εταιρεία ιδρυθείσα το 1976 είχε καταλήξει σε θυγατρική του αμερικανικού παραρτήματος SIG SAUER INC (γνωστό και ως SIS SAUER USA). Αυτό σημαίνει ότι ευρωπαϊκές παραγγελίες όπλων και ανταλλακτικών θα προέρχονταν σε μεγάλο ποσοστό από το ελληνικό εργοστάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επέκτασή του και την δημιουργία όχι μόνον θέσεων εργασίας αλλά και εσόδων από το ελληνικό Δημόσιο από μια ακμάζουσα εταιρεία.
Πηγή: https://bankingnews.gr/index.php?id=512592