ΑΡΘΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Πρόταση Τσέχων για αναγέννηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας – Τι προτείνει η Ceska zbrojovka ή CZ

Σύμφωνα με αποκλειστικές και έγκυρες πληροφορίες, μια από τις πλέον επιτυχημένες ευρωπαϊκές κατασκευάστριες όπλων πρόκειται να επικοινωνήσει στην ελληνική κυβέρνηση ένα πλήρες πρόγραμμα νέας παραγωγής αλλά και αναβάθμισης του υπάρχοντος οπλισμού των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση προετοιμάζεται από το τέλος του καλοκαιριού 2020, οπότε και τα όπλα της εταιρείας δοκιμάστηκαν με επιτυχία στην Ελλάδα από αξιολογητές του Στρατού. Οι συνθήκες λόγω του COVID-19 δεν επέτρεψαν τη δημοσιοποίηση της  με συμβατικό τρόπο (επισκέψεις, συνέντευξη τύπου, κλπ.).

Ποια είναι η Ceska zbrojovka ή CZ

Όταν επιτρέψουν οι περιστάσεις, οι λεπτομέρειες του θα παρουσιαστούν μέσω των αρμόδιων  διακρατικών καναλιών στην ηγεσία του υπουργείου άμυνας.
Η  Ceska zbrojovka ή CZ  είναι διεθνής παίκτης στην αγορά φορητών όπλων με εργοστάσια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Παράγει οπλισμό μεταξύ άλλων για τις ένοπλες δυνάμεις και αστυνομίες σε δεκάδες χώρες από τη Γαλλία και το Μεξικό μέχρι την  Ουγγαρία την Αίγυπτο και τον Καναδά. Για τον επανεξοπλισμό του Στρατού,  προσφέρει τα τυφέκια μάχης  BREN 2 BR (διαμέτρημα 7,62 NATO) και τυφέκιο εφόδου BREN 2 (5,56 NATO) με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών βομβίδων των 40 mm.

Τα αντίστοιχα πιστόλια είναι τα μοντέλα σειρών Ρ09 και Ρ10 των 9Χ19 χιλιοστών.

Η προσφορά είναι πολυδιάστατη και πλήρης αφού η θυγατρική της εταιρεία 4Μ κατασκευάζει τις αντίστοιχες επιχειρησιακές θήκες και παρελκόμενα.
Όλα τα υλικά είναι πιστοποιημένα σε πρότυπα ΝΑΤΟ και υπηρετούν ήδη σε συμμαχικούς στρατούς, που σημαίνει ότι είναι δοκιμασμένα, εγνωσμένης ποιότητας και αντοχής και ενταγμένα στο σύστημα υποστήριξης της συμμαχίας. Το γεγονός ότι σχεδιάζονται και παράγονται εντός Ε.Ε. σημαίνει ότι δεν έχουν δεσμεύσεις όπως π.χ. αντίστοιχα αμερικανικά συστήματα. Πέρα από την προσπάθεια της να πουλήσει νέα υλικά στην Ελλάδα, η Ceska zbrojovka   καταθέτει μια συνολική πρόταση που δείχνει το ενδιαφέρον των Τσέχων για ουσιαστική συνεργασία.

-Σε συνεργασία με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, η  Ceska zbrojovka προτίθεται να μεταφέρει στην Ελλάδα την ολοκληρωμένη ή τη μερική παραγωγή των όπλων της, ανάλογα με τις απαιτήσεις του τελικού χρήστη. Η μεταφορά τεχνολογίας αποτελεί επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ceska zbrojovka ή CZ  είναι η μοναδική εταιρεία η οποία πραγματοποίησε τα τελευταία τρία χρόνια (μεταξύ 2017 και 2020) ανάλογο έργο  στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε συνεργασία με την Ουγγαρία, έστησαν  σε αναξιοποίητη περιοχή νέο εργοστάσιο το οποίο κατασκευάζει πλέον τυφέκια εφόδου CZ BREN 2, υποπολυβόλα CZ Scorpion EVO3 A1 και πιστόλια CZ P-09/P-07.

Μέρος της συμφωνίας είναι η δυνατότητα εξαγωγής σε τρίτες αγορές. Συνεπώς, η  Ceska zbrojovka έχει στην άμεση διάθεσή της μια ομάδα ειδικών, καθώς έχει δημιουργήσει, προετοιμάσει  και δοκιμάσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για να μπορέσει, με παρόμοιο τρόπο, να πραγματοποιήσει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα.
Η συμφωνία στην Ουγγαρία αφορά 120.000 τυφέκια και η επένδυση έφτασε τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Δεν απέχει σημαντικά σε απαιτήσεις και στόχους.
Συγκριτικά,  εκτιμήσεις που ακούγονται από άλλες υποψήφιες εταιρείες εκτός Ε.Ε., ανεβάζουν αυτό το κόστος στα 500 και πλέον εκατομμύρια.

Έχοντας δεσπόζουσα θέση στη διεθνή  αγορά,  η Ceska zbrojovka είναι επίσης έτοιμη να αγοράζει για δική της χρήση της,  απάρτια   ή ολόκληρα όπλα που θα παράγονται στην Ελλάδα. Αυτό το πρόσθετο υποκατασκευαστικό έργο, θα δημιουργεί κύκλο εργασιών στην ελληνική βιομηχανία πέρα και πάνω από τις (ελληνικές) κρατικές παραγγελίες οπλισμού, ωφελώντας την επένδυση και την ελληνική οικονομία. Όντας μέτοχοι στη σουηδική Spuhr (που έχει εκσυγχρονίσει τα  τυφέκια G3 της Πορτογαλίας και της Σουηδίας),  προτείνουν ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος αποθέματος. Πάνω από 200.000 G3  υπάρχουν στην Ελλάδα.
 Αυτό θα μειώσει το κόστος του προγράμματος σημαντικά αφού τα όπλα αυτά δε θα αχρηστευτούν, αλλά θα  παραμείνουν σε υπηρεσία με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας.

Το project χαίρει  της σημαντικής υποστήριξης από την κυβέρνηση της Τσεχικής Δημοκρατίας. Η CZ είναι έτοιμη να υποβάλει την προσφορά της σε συνεργασία με την Τσεχική Τράπεζα Εξαγωγών Α.Ε. (Czech Export Bank / Česká exportní banka, a.s.) και την Εταιρεία Εγγύησης και Ασφάλισης Εξαγωγών Α.Ε. (Export Guarantee and Insurance Corporation / Exportní garanční a pojišťovací společnost). Το γεγονός αυτό επιτρέπει  να υποβάλει ένα ενδιαφέρον χρηματοδοτικό πακέτο για την πραγματοποίηση του έργου. Σκοπός είναι οι ένοπλες δυνάμεις  να μπορούν να μοιράσουν  τις δαπάνες σε πιο μεγάλο χρονικό διάστημα,  δημιουργώντας μικρότερη πίεση στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Με τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι Τσέχοι έρχονται για να «μπουν δυνατά» στο πρόγραμμα φορητών όπλων του Ελληνικού Στρατού. Προσφέρουν σύγχρονα, αξιόμαχα υλικά, μεταφορά τεχνολογίας και κυρίως, φαίνεται να ενδιαφέρονται για μακροχρόνια συνεργασία με τίμιους όρους για εγχώρια ανάπτυξη.
Μια τέτοια προοπτική θα δημιουργήσει μια εύρωστη εξαγωγική βιομηχανία στην Ελλάδα και θα επιτρέψει να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία «κρατικοδίαιτων δεινοσαύρων» που ζουν εις βάρος των φορολογούμενων.

Χριστόφορος Ζηριάδης
www.bankingnews.gr

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο