ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμοί στην οπλοκατοχή και εγκληματικότητα: Το παράδειγμα του Μεξικού

Τα ΜΜΕ συχνά αναπαράγουν το λανθασμένο πρότυπο: ότι η οπλοκατοχή ισούται με έγκλημα. Το σφάλμα αυτό άλλες φορές γίνεται από άγνοια, αλλά πιο συχνά εξυπηρετεί συγκεκριμένη πολιτικά ατζέντα, πλην όμως δεν θα επεκταθούμε σε αυτό επί της παρούσης. Αν ρωτούσε κανείς με την πρώτη ματιά ποια χώρα έχει τα περισσότερα εγκλήματα με όπλα, η εντύπωση που δίνουν οι «ειδήσεις» είναι ότι στις ΗΠΑ υπάρχει τόση βία, όσο στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας ή της Υεμένης. Τα πράγματα όμως είναι λίγο διαφορετικά…

Το Μεξικό, για παράδειγμα, βρίσκεται στα νότια των ΗΠΑ και έχει πληθυσμό 128 εκατομμυρίων ανθρώπων, και για το 2017 σημειώθηκαν 29.000 ανθρωποκτονίες! Συγκριτικά οι ΗΠΑ με πληθυσμό 330 εκατομμυρίων καταγράφουν αντίστοιχα 17.250 φόνους. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στα στοιχεία αναφέρονται οι συνολικές ανθρωποκτονίες, όχι μόνο εκείνες που αφορούν πυροβόλα οι οποίες τουλάχιστον για τις ΗΠΑ (όπου υπάρχουν στοιχεία) προσδιορίζονται γύρω στις 7.000 περιπτώσεις. Για να μην χαθούμε στους αριθμούς, επιτρέψτε μου να το ανακεφαλαιώσω. Το Μεξικό έχει περίπου 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ, πλην όμως επιδεικνύει 60% παραπάνω φόνους.

Το «παράξενο» είναι πως στο Μεξικό η νόμιμη οπλοκατοχή είναι αυστηρά ελεγχόμενη από το Κράτος. Ο πολίτης απαγορεύεται να οπλοφορεί και τέτοιου είδους άδειες είναι σπάνιες. Όλα τα όπλα κάθε είδους καταγράφονται και αδειοδοτούνται. Υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί όχι μόνο στους τύπους όπλων αλλά και τα διαμετρήματα που μπορεί κάποιος να κατέχει. Οι κυνηγοί και αθλητές πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι ενεργά μέλη των αντιστοίχων ενώσεων για να κατέχουν όπλα. Επιτρέπεται η κατοχή ενός (!) μόνο πιστολιού ή περιστρόφου για αυτοάμυνα, αυστηρά και μόνο εντός του χώρου ασύλου εκάστου πολίτη και το “προνόμιο” αυτό ελέγχεται και ανανεώνεται περιοδικά, ενώ απαιτούνται πολύπλοκες και αποτρεπτικές διαδικασίες για την έκδοση αδείας.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι υπάρχει μόνο ένα (!) νόμιμο οπλοπωλείο στο Μεξικό, το οποίο βρίσκεται εντός στρατοπέδου και ανήκει στο υπουργείο Άμυνας! Το κατάστημα λειτουργεί με στρατιωτικό προσωπικό και για το 2015 (για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) διέθεσε περίπου 10.000 νόμιμα όπλα όλων των τύπων. Συγκριτικά, η Ελληνική αγορά με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων απορροφά – κυρίως με τη μορφή λειόκαννων – περίπου 6.000 όπλα.

Η στάση των αρχών όπως αυτή εκφράζεται από το υπουργείο Άμυνας, το οποίο και εποπτεύει την αγορά όπλων (!), είναι πως “προτιμά να μην υπάρχουν όπλα στα χέρια πολιτών διότι μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα, ή ακόμη χειρότερα ενδοοικογενειακά ατυχήματα. Όπως όταν κανείς έχει σπίρτα κοντά στη φωτιά υπάρχει κίνδυνος, έτσι και με τα όπλα.” Ο υπεύθυνος του στρατιωτικού οπλοπωλείου δήλωσε στα μέσα ότι: “αποτελεί υποχρέωση του Κράτους να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες και όχι να παίρνουν οι πολίτες το Νόμο στα χέρια τους”.

Εν τω μεταξύ στο διάστημα 2007-2014 έχουν γίνει 164.000 φόνοι στο Μεξικό, και εκατομμύρια πολίτες έχουν στραφεί στη μαύρη αγορά για να προστατευτούν. Η παράλογη τακτική της Πολιτείας καθιστά παρανόμους όσους θέλουν να αμυνθούν ενάντια στην εγκληματικότητα και γιγαντώνει το λαθρεμπόριο όπλων.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια παράνομα όπλα στο Μεξικό. Ενώ η βία με όπλα μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη των σφαγών στην Υποσαχάρια Αφρική, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να οπλοφορεί κανείς στη χώρα νόμιμα. Οι Μεξικάνοι θεωρούν ότι η διεφθαρμένη αστυνομία και ο στρατός αποτελούν μέρος του ιδίου προβλήματος και προσπαθούν προστατευθούν από αυτούς, τουλάχιστον όσο και από τις εγκληματικές συμμορίες.

Τελειώνουμε με ένα μικρό κουίζ. Ποια είναι η χώρα με τα περισσότερα κατά κεφαλήν αυτόματα (όπως λέμε τυφέκια εφόδου και πολυβόλα) όπλα στον κόσμο στα χέρια πολιτών; Αν είπατε “η Ελβετία”, όχι μόνο γνωρίζετε τα στατιστικά, αλλά καταλαβαίνετε ότι μόνο οι δημοκρατικές κοινωνίες είναι οπλισμένες. Hasta la Vista!

Τάσος Σύρμας

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο