Τεύχος 39 / Μάρτιος - Απρίλιος 2017

"Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία"

pdfarowΤΟ «ISIS» ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΙΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η ανακατάληψη της Κρήτης από τους Σαρακηνούς είναι ευρέως γνωστή, αλλά αποτελεί το αποκορύφωμα ενός σκληρού ναυτικού πολέμου επί 133 έτη (827 – 960 μ.Χ.) μεταξύ του Βυζαντινού στόλου και των στόλων του Εμιράτου της Κρήτης, των εμιράτων της Συρίας, της Αιγύπτου και άλλων μουσουλμανικών κρατών στην Βόρειο Αφρική.

pdfarowΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΩΣ ΤΟΝ Α’ ΠΠ

ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

Μετά την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι νικητές Σύμμαχοι επιδόθηκαν σε μία προσπάθεια ανάλυσης της απόδοσης του Γερμανικού Στρατού σε σχέση με τους δικούς τους. Κατά την διαδικασία αυτή, κατέληξαν στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι οι γερμανικοί σχηματισμοί στο σύνολό τους παρουσίαζαν μια ανώτερη απόδοση, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους συμμαχικούς, της τάξεως του 20%.

pdfarowΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1968)

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ, ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Το πρωί της 13ης Αυγούστου 1968, ο Αλέκος Παναγούλης επιχείρησε να δολοφονήσει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Η απόπειρα απέτυχε και ο Παναγούλης όπως και οι συνεργάτες του συνελήφθησαν.

pdfarowΠΟΛΩΝΙΚΑ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΤΡΕΝΑ

Η χρήση θωρακισμένων και οπλισμένων τρένων σε πολεμικές επιχειρήσεις, ήταν μια πρακτική που ξεκίνησε κατά τον 19ο αιώνα (Αμερικανικός Εμφύλιος, Πόλεμοι των Μπόερ κ.α.). Έκτοτε, η χρήση τους κατέστη διαδεδομένη από όλους τους μεγάλους στρατούς, και τα θωρακισμένα τρένα είδαν δράση σε πάρα πολλούς πολέμους κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η έλευση του Β’ Π.Π. βρήκε πολλές χώρες να έχουν επενδύσει σημαντικά στα θωρακισμένα τρένα.

pdfarowSAVOIA MARCHETTI SM.79

ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ Β’ ΠΠ

Ανάμεσα στα δεκάδες σχέδια βομβαρδιστικών ξεχώρισε το SM.79 Sparviero, ένα αεροσκάφος το οποίο αποδείχτηκε πολυεργαλείο για ποικιλία ρόλων, και παρά το γεγονός ότι κατά την εξέλιξη του Β΄ ΠΠ, ξεπεράστηκε σε επιδόσεις, παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι το τέλος του πολέμου.

 

 

arowarowarowΠατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα των παλαιοτέρων τευχών...