ΑΡΘΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Μέτρα Πολέμου, Εδώ και Τώρα

H πιθανότητα ενός ελληνο-τουρκικού πολέμου είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά για πολλούς και σημαντικούς λόγους.

Ο Δρ. Μάικ Ρούμπιν, “εγκέφαλος” και διαμορφωτής της αμερικανικής στρατηγικής, προβλέπει ότι οι εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να προσπαθήσει να καταλάβει το Καστελόριζο. Η πτώση Τραμπ θα φέρει στην εξουσία τους Δημοκρατικούς οι οποίοι οργάνωσαν το καλοκαίρι του 2016 το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, σε μια τελευταία προσπάθεια (πριν την άνοδο του Τραμπ) να ξεφορτωθούν το “πρόβλημα” Ερντογάν. Το λογικό είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος περιμένει από μια νέα κυβέρνηση Δημοκρατικών μια ισχυρή προσπάθεια ανατροπής και ίσως και εξόντωσης.

Δυστυχώς, στον πολύ πιθανό επικείμενο πόλεμο Ελλάδος – Τουρκίας δεν βοηθά κανένα από τα προγραμματισμένα ή διαπραγματευόμενα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως π.χ. των F-16 Viper, των νέων φρεγατών Bell@hara (ή όποιων άλλων…), καθώς αφορούν τα επόμενα πέντε με 10 έτη. Οι κινήσεις πολεμικής ετοιμότητας της Ελλάδος πλέον μετριώνται σε εβδομάδες, όχι σε έτη, και πρέπει να είναι ταχύτατες και σκληρές, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

Στρατιωτική βοήθεια δεν πρέπει να περιμένουμε από κανέναν στρατηγικό σύμμαχο, δηλαδή από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ η Γαλλία θα απαντήσει, μόνον αν κινδυνέψουν πλοία και αεροσκάφη, αλλά για λόγους και μόνον αυτοάμυνας. Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία είναι εναντίον μας. Είμαστε μόνοι, όπως έχει προειπωθεί πολλές φορές από ανώτατους στρατιωτικούς της χώρας.

Γι αυτό χρειάζονται, εδώ και τώρα μέτρα πολέμου, που θα αποδώσουν άμεσα και όχι μετά από χρόνια, έστω και μερικούς μήνες.

Τώρα, κιόλας, πρέπει να αυξηθεί η θητεία σε τουλάχιστον 16 μήνες, ώστε οι νυν υπηρετούντες να μείνουν μέχρι το τέλος του 2020, ενισχυόμενοι με τις σειρές στρατολόγησης που ακολουθούν. Αυτό θα πολλαπλασιάσει σημαντικά την ποσοτική ισχύ του ΕΣ στα νησιά (και τον Έβρο), ανατρέποντας την αναλογία επιτιθέμενου – αμυνόμενου, στην οποία υπολογίζουν τώρα οι Τούρκοι.

Δεύτερον, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια επείγουσας ανάκλησης πιλότων που έχουν αποστρατευθεί και να συντομευτεί η αποφοίτηση μιας σειράς νέων πιλότων από την Σχολή Ικάρων, ώστε να επανδρωθούν στο ύψιστο δυνατό οι Μοίρες. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για το ΠΝ, ώστε να επανδρώσει όσο περισσότερα πλοία μπορεί.

Τρίτον, θα πρέπει να γίνουν άμεσα – ακόμη και σε διπλή τιμή – αγορές νέων τορπιλών από τα αποθέματα του Γαλλικού ή/ και του Γερμανικού στόλου για τα υποβρύχια Type 214, ώστε εντός του Σεπτεμβρίου να έχουν ήδη καταστεί επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες. Η Γερμανία είναι αμφίβολο αν θα μας κάνει την χάρη (όντας ξεκάθαρος σύμμαχος της Τουρκίας), οπότε πιο σίγουρη είναι η γαλλική επιλογή. Η προσαρμογή των νέων τορπιλών στο ΣΕΠ των υποβρυχίων πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό, με νυχθημερόν εργασία και κάθε υποστήριξη αυτό χρειαστεί.

Τέταρτον, θα πρέπει να αγοραστούν μεγάλες ποσότητες ανταλλακτικών για μαχητικά και πλοία, σε οποιαδήποτε τιμή και άμεσα από αποθέματα συμμαχικών και μη χωρών. Στόχος θα είναι η υψηλότερη δυνατή – ει δυνατόν 100% – επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υπαρχόντων μαχητικών και πλοίων.

Πέμπτον, όλα τα αρματαγωγά (και τα πέντε) πρέπει να καταστούν επιχειρησιακά, και να γίνει ταχύτατη προσπάθεια επαναλειτουργίας των Zubr ώστε να έχουμε διαθέσιμα τρία, και να αποκτήσουμε άμεσα και με οποιονδήποτε τρόπο ένα ακόμη που παραμένει στην Κριμαία αζήτητο.

Έκτον, να γίνει υπερπροσπάθεια να καταστούν επιχειρησιακά και τα 25 Chinook, έστω και με εγκατάλειψη των ΝΗ-90, των οποίων τα προβλήματα δεν υπάρχει πλέον χρόνος για αντιμετώπιση.

Έβδομον, να γίνει άμεση μετακίνηση του 575 ΤΠΝ στον ναύσταθμο, και των 521, 505 ΤΠΝ από τον Βόλο στην Αττική, ώστε η κύρια και βαριά στρατηγική εφεδρεία της Ελλάδος να βρίσκεται κοντά στα αποβατικά μέσα και να έχει αυξημένους χρόνους αντίδρασης. Η πολιτική ψηφοθηρία πρέπει επιτέλους να παραμεριστεί – έστω την τελευταία στιγμή – υπέρ του εθνικού συμφέροντος και της άμυνας του Αιγαίου.

Αυτές οι κινήσεις θα εξασφαλίσουν ποσοτική αύξηση όλων των Κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να καλυφθεί πλήρως το μέτωπο Αιγαίου – Έβρου, θα αναβαθμίσουν ποιοτικά τον υποβρυχιακό στόλο, και θα ανεβάσουν κατακόρυφα την ικανότητα ταχείας αντίδρασης των στρατηγικών εφεδρειών (32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και Αλεξιπτωτιστές-Καταδρομείς) ώστε να έχουμε ικανότητα άμεσης ανακατάληψης όχι μιας αλλά πολλών νήσων.

Τέλος, πρέπει να κινηθεί με “ταχύτητα φωτός” το πρόγραμμα πρόσληψης και εκπαίδευσης 6.000 επαγγελματιών στρατιωτών, οι οποίοι θα πρέπει να επανδρώσουν μόνον μάχιμες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και των ταγμάτων εκστρατείας του Πεζικού, Τεθωρακισμένων και Πυροβολικού στα νησιά.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο