Οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού των ΗΠΑ (US Army Special Forces) στρέφονται στην αντιμετώπιση μεγάλων δυνάμεων οργανώνοντας λόχους “Hard Target Defeat” με αποστολή την εξουδετέρωση/ καταστροφή “σκληρών στόχων” ανά την υδρόγειο.
Γράφει ο Δημήτρης Π. Πατσουλές
*To άρθρο δημοσιεύτηκε στο ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ Νο67 Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021
To αμερικανικό Πεντάγωνο εδώ και αρκετό καιρό έχει αποφασίσει ότι κύρια απειλή για τις ΗΠΑ δεν είναι πλέον η διεθνής τρομοκρατία με κύριο εκπρόσωπο τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά παραδοσιακές “μεγάλες” ή “ισχυρές” δυνάμεις, οι οποίες είναι σχεδόν ισοδύναμες (near peer) ή ισοδύναμες (peer – peer) με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη εισέλθει σε μια φάση “μεταμόρφωσης” από έναν αντιτρομοκρατικό οργανισμό σε έναν οργανισμό που θα αντιμετωπίζει υψηλής τεχνολογίας συμβατικούς στρατούς.
Παρόλα αυτά, οι στρατηγιστές του Πενταγώνου επισημαίνουν ότι οι ασυμμετρικές (Assymetric Warfare) και ανορθόδοξες (Uncoventional Warfare) και αντισυμβατικές (Irregular Warfare) μορφές πολέμου θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται πρωτίστως και σε μεγάλο βαθμό από τις αντίπαλες εχθρικές “μεγάλες δυνάμεις”, για να επιτύχουν εμμέσως κυριαρχία σε στρατηγικές περιοχές του πλανήτη, αλλά και για να προετοιμάσουν πιθανά θέατρα επιχειρήσεων για την περίπτωση μιας ευθείας πολεμικής αναμέτρησης.
Στα πλαίσια αυτής της “μεταμόρφωσης” των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) προσαρμόζεται στην αντιμετώπιση συμβατικών αντιπάλων και την υποστήριξη συμβατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτό γίνεται χωρίς να μειώνει στο ελάχιστο της ικανότητές της για Ειδικό Πόλεμο (Special Warfare), καθώς – όπως προελέχθη – οι αντισυμβατικές μορφές πολέμου θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται από τις αντίπαλες δυνάμεις, και η USSOCOM είναι η μόνη ικανή να τις αντιμετωπίσει.
Στο πλαίσιο της συμβολής της USSOCOM στο νέο δόγμα, οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού των ΗΠΑ (US Army Special Forces) – γνωστές ευρέως ως Green Berets (Πράσινα Μπερέ) – συμμετέχουν με μια νέα “σύλληψη” που ονομάζεται “Λόχος Ήττας Σκληρών Στόχων” (Hard-Target Defeat Company/ HTD). Η λέξη “ήττα” χρησιμοποιήθηκε από άλλες πιο δυναμικές λέξεις, όπως “καταστροφή” (destruction) ή “σκότωμα” (kill), καθώς όπως θα δούμε η “ήττα” των σκληρών στόχων δεν ενέχει μόνον την φυσική καταστροφή τους αλλά και την εξουδετέρωσή τους με διάφορους “μη κινητικούς” και αναίμακτους τρόπους.
“Σκληροί Στόχοι”
Βασική προϋπόθεση στην κατανόηση της αποστολής των λόχων HTD είναι ο καθορισμός της έννοιας του “Σκληρού Στόχου” (Hard Target). Το αμερικανικό Πεντάγωνο καθορίζει ως κύριες εθνικές απειλές συγκεκριμένα κράτη με νούμερο ένα την Κίνα. Ακολουθούν η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρειος Κορέα. Ωστόσο, εκφράζεται η πεποίθηση ότι ακόμα και “φιλικές” αλλά ασταθείς χώρες μπορεί να αποδειχθούν απειλή. Και από αυτές μερικές μπορεί να εμπεριέχουν “σκληρούς στόχους”, με κύριο παράδειγμα το “πυρηνικό” Πακιστάν.
Εξαιτίας της παντοδυναμίας των ΗΠΑ στους ουρανούς και το διάστημα, όλοι αυτοί οι πιθανοί αντίπαλοι καταφεύγουν στην κατασκευή υπόγειων εγκαταστάσεων ώστε να αποφύγουν αφενός την παρατήρηση/ παρακολούθηση και αφετέρου την αναπόφευκτα επακολουθούμενη προσβολή από αεροπορικά όπλα ή βαλλιστικά βλήματα. Αυτές οι υπόγειες εγκαταστάσεις μπορεί να φιλοξενούν πυρηνικά προγράμματα, κέντρα διοίκησης & ελέγχου, κέντρα ερευνών νέων στρατιωτικών τεχνολογιών, έδρες κυβερνήσεων, “ανεξέλεγκτους” ηγέτες, μαζί με τον στενό κύκλο εξουσίας τους, αποθήκες όπλων μαζικής καταστροφής, αυτοκινούμενους εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων κ.λπ.
“Σκληροί στόχοι”, επίσης, θεωρούνται γενικά στόχοι, όχι απαραίτητα κάτω από το έδαφος, αλλά και στην επιφάνεια που όμως διαθέτουν ισχυρή άμυνα. Αυτοί μπορεί να είναι κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών (κυρίως με βαλλιστικούς, αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους), κέντρα επικοινωνιών/πληροφοριών/κυβερνοπολέμου, αεροπορικές βάσεις και ναύσταθμοι, πολιτικά αεροδρόμια-κόμβοι αερομεταφορών, πολιτικά λιμάνια-κόμβοι θαλάσσιων μεταφορών, ραντάρ έρευνας, συστοιχίες αντιαεροπορικών/ αντιπλοϊκών πυραύλων.
Πέραν αυτής της παραδοσιακής μορφής “σκληρών στόχων” το νέο δόγμα των ΗΠΑ φαίνεται να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στόχων που χαρακτηρίζει επίσης ως “σκληρούς”. Πρόκειται για στόχους που η εξουδετέρωσή τους απαιτεί “Άμεση Δράση” (Direct Action) αλλά συγκαλυμμένης μορφής ή με “ελαφρύ ίχνος”, ώστε αυτή να μην προκαλέσει πολιτικά προβλήματα στην χώρα που θα διεξαχθεί η επιχείρηση. Η χώρα-στόχος μπορεί να είναι ουδέτερη ή φιλική, αλλά να φιλοξενεί εγκαταστάσεις μιας αντίπαλης στις ΗΠΑ χώρας οι οποίες είναι επιζήμιες γεωπολιτικά ή και επικίνδυνες στρατιωτικά.
Η ουδέτερη ή φιλική χώρα μπορεί να “παραβλέπει” τις δραστηριότητες της ξένης δύναμης ή να μην γνωρίζει τι καλύπτουν οι φαινομενικά “αθώες” εμπορικές ή άλλες πολιτικές εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, ένα κινεζικό εργοστάσιο λιπασμάτων σε μια αφρικανική χώρα μπορεί να αποτελεί μυστική αποθήκη φονικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων, που μπορεί να ενεργοποιηθούν για χωρίς ταυτότητα επιθέσεις σε αμερικανικές δυνάμεις ή εγκαταστάσεις σε αυτή την χώρα ή στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Παρομοίως, ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι που κατασκευάζει ή επεκτείνει μια κινεζική εταιρεία σε μια χώρα του Ειρηνικού, για να ελλιμενίζονται πλοία μεγάλου βυθίσματος, μπορεί σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου να αποτελέσει μια προωθημένη ναυτική βάση για το Κινεζικό Ναυτικό. Οι αποθήκες του λιμανιού που διαχειρίζεται η κινεζική εταιρεία μπορεί να περιέχουν κρυμμένα μέσα σε εμπορευματοκιβώτια (container) πυραύλους, τορπίλες και ανταλλακτικά ώστε να επιχειρούν κινεζικά υποβρύχια ή/ και σκάφη επιφανείας.
Τα προβλήματα
Η εξουδετέρωση αυτών των “σκληρών στόχων” από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εμφανίζει μερικά σημαντικά προβλήματα. Κατ’ αρχάς, οι υπόγειες εγκαταστάσεις. Οι περισσότερες από αυτές, που ήδη υπάρχουν ή κατασκευάζονται ή επεκτείνονται, προστατεύονται από ισχυρές αεράμυνες που, και αν ακόμα δεν αναχαιτίσουν πλήρως τις αεροπορικές επιδρομές της USAF, θα προκαλέσουν βαρύτατες και πολιτικά αβάσταχτες απώλειες. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλές από τις υπόγειες εγκαταστάσεις είναι άτρωτες στα συμβατικά αεροπορικά όπλα (ακόμα και από ειδικές διατρητικές βόμβες), εκτός ίσως μόνον από πυρηνικά όπλα.
Η πιθανότητα χρήσης μικρών τακτικών πυρηνικών έχει επανέλθει στο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ, αλλά σίγουρα αυτό είναι μια απόφαση που πολύ δύσκολα θα ληφθεί, εφόσον σχεδόν όλοι οι καθοριζόμενοι ως απειλές αντίπαλοι διαθέτουν ή μπορεί να διαθέτουν και αυτοί πυρηνικά όπλα. Η πιθανότητα αντιποίνων με συμβατικές (εκτόξευση βαλλιστικών βλημάτων) ή αντισυμβατικές (μυστική τοποθέτηση πυρηνικής συσκευής σε αστικά κέντρα ή κοντά σε στρατιωτικές βάσεις) μεθόδους δεν μπορεί να παραθεωρηθεί από τους λήπτες αποφάσεων στην Ουάσιγκτον.
Από την άλλη μεριά, η εξουδετέρωση των υπό την ευρεία έννοια “σκληρών στόχων” (όπως οι κινεζικές εγκαταστάσεις που φέραμε ως παράδειγμα ανωτέρω) απαιτεί διακριτικότητα, μικρό ίχνος, πιθανότατα συγκαλυμμένη δράση, επιρροή σε εθνικές κυβερνήσεις, στενούς δεσμούς με τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας, ψυχολογικές επιχειρήσεις, τακτικές ανατροπής, και γενικά ανορθόδοξες – αντισυμβατικές τακτικές, μεθόδους και διαδικασίες.
SOF… υπό το έδαφος
Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces/ SOF), σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν την μοναδική επιχειρησιακά ή την συμφερότερη όσον αφορά τις απώλειες και το πολιτικό κόστος λύση εξουδετέρωσης υπόγειων “σκληρών στόχων”. Ήδη αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται στις προετοιμασίες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations Command/ JSOC), μια επιχειρησιακή διοίκηση εντός της USSOCOM, αλλά που εκτελεί ανεξάρτητες Ειδικές Επιχειρήσεις και αναφέρεται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο και από εκεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στον προϋπολογισμό της USSOCOM για το 2021 περιλαμβάνεται ένα αίτημα της JSOC για 14,4 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό την κατασκευή μια εκπαιδευτικής εγκατάστασης εκτάσεως 19.200 τετραγωνικών ποδών, που θα παρέχει την δυνατότητα εκπαίδευσης σε επιθέσεις εναντίον υπόγειων εγκαταστάσεων και συμπλεγμάτων σηράγγων. Η JSOC τονίζει στο αίτημα ότι η απουσία αυτής της εγκατάστασης “δεν θα επιτρέψει την ορθή εκπαίδευση της Delta Force και της SEAL Team Six σε αποστολές με μοναδικά χαρακτηριστικά”. Μέχρι σήμερα οι δύο μονάδες εκπαιδεύονται σε σιλό εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων της βάσης “Complex 38” στο πεδίο βολής του White Sands, στο “Κέντρο Πολέμου Σηράγγων” (Tunnel Warfare Center) στο China Lake της Καλιφόρνιας, στο “Κέντρο Αστικής Εκπαίδευσης” (Urban Training Center) στην Ιντιάνα, και σε ένα ομοίωμα υπόγειου σταθμού μετρό στο “Κέντρο Εκπαίδευσης Ασυμμετρικού Πολέμου” (Asymmetric Warfare Training Center) στην Βιρτζίνια.
Όμως, οι μονάδες της JSOC προορίζονται για πολύ “υψηλούς” στρατηγικούς στόχους, και όχι για στόχους μέτριας ή μικρής σημασίας (που όμως μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλης σημασίας). Επιπλέον, η μικρή αριθμητική δύναμή των Delta Force και Devgru δεν επιτρέπει την παγκόσμια κάλυψη της πληθώρας των “σκληρών στόχων” μακροχρόνιας σημασίας που προβάλλουν οι αντίπαλοι των ΗΠΑ. Το κενό αυτό θα καλύψουν οι Πρασινοσκούφηδες της 1ης Διοίκησης Eιδικών Δυνάμεων (1st Special Forces Command/ 1 SFC).
Η 1 SFC είναι ένας μεραρχιακού μεγέθους σχηματισμός, εντός της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατού (Army Special Operations Command/ ASOC), που εδρεύει στο Φορτ Μπραγκ και διοικεί επτά Συγκροτήματα Ειδικών Δυνάμεων (Special Forces Group/ SFG), δύο Συγκροτήματα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (PsyOps Group), μια Ταξιαρχία Πολιτικών Υποθέσεων (Civil Affairs Brigade) και μια Ταξιαρχία Υποστήριξης (Sustainment Brigade).
Από τον CIF στον HTD
Οι νέοι λόχοι Hard Target Defeat (HDT) θα βασιστούν στους λόχους Commanders Ιn-Extremis Force (CIF), εκ των οποίων διαθέτει από έναν κάθε Special Forces Group (SFG). Ο CIF αποδίδεται για χρήση στον Διοικητή κάθε Διοίκησης Μάχης (Combatant Command/ COCOM) από το SFG που ο χώρος ευθύνης του συμπίπτει ή αποτελεί μέρος του χώρου ευθύνης της COCOM. Η χρήση του CIF γίνεται μέσω της υπαγόμενης στην COCOM επιμέρους Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOC) της USSOCOM (π.χ. SOCEUR).
Ο λόχος CIF είναι ένας ειδικά εκπαιδευμένος λόχος Πρασινοσκούφηδων, ο οποίος αναλαμβάνει αποστολές Άμεσης Δράσης (Direct Action/ DA) και Αντι-τρομοκρατίας (Counterterrorism/ CT) αλλά και την εκπαίδευση μονάδων Ειδικών Δυνάμεων φίλιων και συμμαχικών κρατών.
Η δύναμη του λόχου CIF συνίσταται από έναν αριθμό Επιχειρησιακών Αποσπασμάτων Άλφα (Operational Detachment Alpha/ ODA), γνωστών και ως “Ομάδες Άλφα” (“Α-Team”). Οι Πρασινοσκούφηδες που εντάσσονται στον CIF εκπαιδεύονται σε ένα σχολείο διάρκειας 8 εβδομάδων που ονομάζεται Special Forces Advanced Reconnaissance, Target Analysis, and Exploitation Techniques Course (SFARTAETC).
Οι λόχοι CIF (μαζί με άλλα στοιχεία υποστήριξης) συνιστούν τις Δυνάμεις Αντίδρασης Κρίσης (Crisis Responce Forces/ CRF), οι οποίες μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν κρίσιμης σημασίας για αντίδραση σε καταστάσεις που κινδύνευαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, πρεσβείες, εγκαταστάσεις και απλοί Αμερικανοί πολίτες ανά την υδρόγειο. Επιπλέον, οι CIF είναι έτοιμοι να αναλάβουν την περισυλλογή κρίσιμων υλικών, όπως υποσυστημάτων όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά και να παρέχουν ανθρωπιστική υποστήριξη, όπως αναφέρει η Λευκή Βίβλος του έτους 2017 της ASOC.
Με την στροφή του αμερικανικού δόγματος στην αντιμετώπιση συμβατικών αντιπάλων, οι λόχοι CIF θα μετατραπούν σε λόχους Hard Targer Defeat, με την αποστολή τους να μην είναι ακόμα απόλυτα ξεκαθαρισμένη, καθώς ο όρος “Hard Target” έχει σε μεγάλο βαθμό άλλο νόημα για την Διοίκηση Ευρώπης (EUCOM) και άλλο για την Διοίκηση Ειρηνικού (PACOM). Κάθε διοίκηση έχει να αντιμετωπίσει απειλές σε διαφορετικό περιβάλλον, με διαφορετικό αντίπαλο: η EUCOM στην Βόρειο και την Ανατολική Ευρώπη την Ρωσία, ενώ η PACOM στον Ειρηνικό την Κίνα.
Εξοπλισμός HTD
Οι λόχοι HTD θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν την εκπαίδευση των λόχων CIF στο SFARTAETC, η οποία αφορά κυρίως αντικείμενα Άμεσης Δράσης (DA), όπως τακτικές μικρών μονάδων, μάχη εγγύς απόστασης (CQB) σε αστικό περιβάλλον, τακτικές και μέθοδοι σκοποβολής σε υψηλά επίπεδα στρες, μηχανική και εκρηκτική διάρρηξη (breaching) και εντοπισμό/ ταυτοποίηση τοποθεσίας στόχων με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να επιτραπεί η προσβολή τους από θανατηφόρα ή μη όπλα. Η νέα αποστολή όμως της εξουδετέρωσης “σκληρών στόχων” με κινητικές και μη κινητικές μεθόδους αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στις ικανότητες των λόχων HTD.
Η “ήττα” υπόγειων στόχων σημαίνει ότι:
-
Η Διάρρηξη θα “βαρύνει”. Στους λόχους CIF η εκρηκτική ή μηχανική διάρρηξη αφορούσε πολιτικές πόρτες και παράθυρα, με πιο δύσκολη περίπτωση τις πόρτες ασφαλείας που φέρουν ενισχύσεις και ειδικά συστήματα κλειδώματος και τις μεγάλες μεταλλικές πόρτες σε περιτειχισμένες αυλές. Η διάρρηξη σε υπόγειες εγκαταστάσεις θα αφορά την ανατίναξη μεγάλου πάχους, θωρακισμένων πυλών-εισόδων. Εντός της εγκατάστασης είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλες λεπτότερες αλλά πάντα θωρακισμένες πόρτες. Θα “βαρύνει” και η μηχανική διάρρηξη καθώς θα χρειαστούν υλικά που θα παραβιάζουν θωρακισμένες θύρες, όταν δεν θα ενδείκνυται η εκρηκτική διάρρηξη. Η SEAL Team Six ήδη χρησιμοποιεί ειδικούς “γρύλους” που βγάζουν μεγάλες πύλες από τους μεντεσέδες, καθώς η μονάδα έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της “πυρηνικής τρομοκρατίας” εντός και εκτός των ΗΠΑ, και μπορεί να χρειαστεί να εισβάλει σε υπόγειες εγκαταστάσεις.
-
Οι Καταστροφές (Demolition) θα “βαρύνουν” και αυτές. Στους λόχους CIF αρκούσαν λίγα εκρηκτικά για την ανατίναξη πυλώνων, κεραιών ραντάρ, θωρακισμένων και μη οχημάτων, κλωβών ή κτιρίων ελαφριάς δομής (τούβλινα, προκάτ, ξύλινα, πέτρινα). Η καταστροφή μιας υπόγειας εγκατάστασης ή τμημάτων αυτής απαιτεί περισσότερα εκρηκτικά και γνώσεις παγίδευσης πολεμικού υλικού ώστε αυτό να ανατιναχτεί και να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.
-
Η μάχη CQB θα πρέπει να εστιάσει στην υπόγεια διάσταση. Αυτό σημαίνει ειδικές τακτικές για μάχη μέσα σε σήραγγες, σπηλιές και “σκληρό” περιβάλλον (μεταλλικές, τσιμεντένιες επιφάνειες) που σημαίνει ειδικά πυρομαχικά που δεν εξοστρακίζονται, σκοποβολή με χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών (ΡΒΧΠ), χρήση αγχέμαχων όπλων (μαχαίρια μάχης, στιλέτα, πολεμικοί πελέκεις, σφυριά), υψηλότερη γνώση πολεμικών τεχνών.
-
Οι Επικοινωνίες των λόχων HTD θα πρέπει να συμπληρωθούν με ασυρμάτους που μπορούν να μεταδίδουν κάτω από το έδαφος και μέσα από εμπόδια τόσο προς την επιφάνεια του εδάφους σε φίλιες δυνάμεις υποστήριξης/ προστασίας όσο και μεταξύ των μαχόμενων τμημάτων κάτω από την γη.
-
Η καταρρίχηση σε σιλό πυραύλων, σπηλιές, κάθετες υπόγειες σήραγγες σημαίνει ότι οι λόχοι HTD θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε ορειβατικές μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιούν σπηλαιολόγοι.
-
Η σημασία των Σκύλων Πολλαπλού Σκοπού (Multi-Purpose Canine/ MPC) και των μικρών χερσαίων αλλά και εναέριων ρομποτικών οχημάτων για έρευνα και εντοπισμό απειλών μεγιστοποιείται εντός των λόχων HTD εν συγκρίσει με την προηγούμενη αντιτρομοκρατική αποστολή των λόχων CIF.
-
Ο εξοπλισμός ΡΒΧΠ (Ραδιολογικού Βιολογικού Χημικού Πολέμου) των λόχων HTD θα είναι πλέον στάνταρ υλικό τους, και θα περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας συσκευές εντοπισμού χημικών ουσιών, πολεμικών αερίων, και βιολογικών απειλών καθώς και φόρμες και μάσκες με τις οποίες οι Πρασινοσκούφηδες θα πρέπει να μάθουν να πολεμούν.
-
Μικρά τακτικά UAV και τετρακόπτερα Drone αναγνώρισης μεσαίου και μικρού μεγέθους θα αποτελούν στάνταρ υλικό των λόχων HTD για εξ αποστάσεων έρευνα και επιτήρηση εγκαταστάσεων αλλά και για επιθέσεις στην άμυνα των εγκαταστάσεων με εκδόσεις “φονικών drone”.
Η “ήττα” στόχων γενικής φύσεως, που απαιτεί Ειδική Αναγνώριση και Άμεση Δράση, εξυπηρετείται από τις υπάρχουσες ικανότητες του λόχου CIF, προσεχώς HTD, οι οποίες περιλαμβάνουν τις δεξιότητες των αποστολών Special Reconnaissance και Direct Action.
Στην Λευκή Βίβλο της 1st Special Forces Command για το 2021 με τίτλο “A Vision For 2021 and Beyond”, και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο “US Army Concept For Special Operations 2028-2040”, περιγράφεται ένα σενάριο όπου η κρυφή παρατήρηση μιας πολιτικής κινεζικής εγκατάστασης από στοιχεία αναγνώρισης ενός λόχου HDT αποκαλύπτει ότι αποτελεί αποθήκη αντιαεροπορικών και αντιπλοϊκών πυραύλων. Η κινεζική “επένδυση” τελικά εξουδετερώνεται με μη κινητικό τρόπο: απεργία και παραίτηση εργατών, γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, δυσφήμιση στον Τύπο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κατάσχεση των πυραύλων από τις αρχές, διακοπή διπλωματικών σχέσεων και κατάσχεση της γης που είχε αγοράσει η κινεζική εταιρεία.
Στην περίπτωση αυτή το έγγραφο της ASOC βάζει τον λόχο ΗTD να διεξάγει Ειδική Αναγνώριση σε έναν “σκληρό στόχο” από την άποψη της πολιτικής ευαισθησίας: ήτοι, η αναγνώριση έπρεπε να είναι κρυφή από τις τοπικές αρχές, με την ομάδα αναγνώρισης να πρέπει να διεισδύσει μέχρι τον στόχο κρυφά ή συγκαλυμμένα ξεφεύγοντας από τις τοπικές αρχές ασφαλείας.
Η “κινητική δράση” (βίαιη κρούση) των λόχων HDT σε στόχους πέραν των υπόγειων εγκαταστάσεων μπορεί να περιλαμβάνει την δράση μιας αμιγούς αμερικανικής δύναμης (του HTD) ή μιας μεικτής δύναμης από Πρασινοσκούφηδες του λόχου HTD και ντόπιες δυνάμεις φιλικών ή αναγκαστικά “συνεργαζόμενων” κυβερνήσεων. Οι κινητικές αυτές δράσεις είναι στην ουσία κλασσικές καταδρομικές ενέργειες εναντίον προστατευμένων σε διάφορους βαθμούς εγκαταστάσεων και κέντρων. Επειδή η σημασία των στόχων των λόχων HTD θα είναι “στρατηγική” ή έστω “επιχειρησιακού επιπέδου”, η άμυνά τους αναμένεται να είναι από αρκετά έως πολύ ισχυρή. Αυτό σημαίνει οι λόχοι HTD θα είναι είναι ενισχυμένοι ως προς την ισχύ πυρός τους. Συγκεκριμένα σε τέτοιες αποστολές:
-
Ο λόχος HTD θα διαθέτει βαρέα όπλα πεζικού και μάλιστα σε αυξημένο αριθμό, ήτοι:
-
-
Μεσαία πολυβόλα Μ240L των 7,62×51, ή το νέο πολυβόλο της USSOCOM MG338 διαμετρήματος .338ΝΜ (6,8×64) της Sig Sauer, που με το ίδιο βάρος με το Μ240L (10 κιλά) προσφέρει δραστικό βεληνεκές 1.700 μ. (αντί των 800 μ. του πρώτου) και τέσσερις φορές μεγαλύτερη ενέργεια από τις βολίδες 7,62×51, δραστικό βεληνεκές 1.700 μ. και μέγιστο 5.600 μ. Αυτό σημαίνει ότι το MG338 θα δίνει δυνατότητα καταστροφής ορισμένων στόχων από ασφαλή απόσταση και χωρίς να επιβαρύνεται η επιδρομική δύναμη με περισσότερα εκρηκτικά και αντιαρματικά/ εφόδου όπλα.
-
Όπλα Αντιαρματικά/ Εφόδου, όπως το Carl Gustav Μ4 (M3Ε1) MAAWS, για εξουδετέρωση οχυρών θέσεων και θωρακισμένων οχημάτων που προστατεύουν τον στόχο, “διάτρηση” προστατευτικών τοίχων, καταστροφή εγκαταστάσεων χωρίς την ανάγκη τοποθέτησης εκρηκτικών και για υποστήριξη μάχης.
-
Τυφέκια ειδικών εφαρμογών Μ107 .50” με φυσίγγια Mk 211 Raufoss για καταστροφή ευαίσθητων στόχων όπως αεροσκαφών και ελικοπτέρων, κεραιών ραντάρ κ.λπ.
-
-
-
Δολοφονικά Drone, τα οποία θα επιτρέπουν την από απόσταση εξόντωση συγκεκριμένων προσώπων (αρχηγών ανταρτών, πρακτόρων, επιστημόνων, τεχνικών κ.λπ.), συστημάτων (κεραίες ραντάρ, δορυφορικών δίσκων, κεραιών ασυρμάτων, βαρέων όπλων πεζικού κ.λπ.) καθώς και εγκαταστάσεων (όπως αποθηκών πυρομαχικών και καυσίμων).
-
Ρομποτικά ελαφρά οχήματα για να εκτελούν διάφορες αποστολές, όπως διάρρηξη, υποστήριξη μάχης, μεταφορά πυρομαχικών και βαρέων όπλων ώστε να διακινδυνεύει λιγότερο και να μην επιβαρύνεται και επιβραδύνεται η επιδρομική δύναμη.
Πολλαπλές μορφές κρούσης
Οι λόχοι HTD θα είναι ικανοί να επιτεθούν σε “σκληρούς στόχους” με κάθε είδους μορφής κρούση: αερομεταφερόμενη κρούση (με αλεξίπτωτο ή αεραποβατική έφοδο), αμφίβια κρούση και μηχανοκίνητη κρούση.
Επειδή οι λόχοι HTD για να χτυπήσουν “σκληρούς στόχους” θα πρέπει να διεισδύσουν σε ισχυρές άμυνες Α2/AD (Anti Access/ Area Denial), όπως της Κίνας και της Ρωσίας, η διείσδυση με ελεύθερη πτώση από μεγάλα ύψη θεωρείται η πλέον κατάλληλη μέθοδος ώστε να μην κινδυνεύουν τα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν την επιδρομική δύναμη. Ως εκ τούτου, η ASOC το 2015 σχεδίαζε ότι έως το 2017 όλα τα 12μελή ODA που διέθεταν οι Special Forces θα είχαν την ικανότητα να εκτελούν άλματα HALO/ HAHO. Το 2015 σε κάθε έξι ODA μόνον ένα ήταν εκπαιδευμένο σε Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση (MFF).
Δεν είναι γνωστό αν έχει επιτευχθεί πλήρως ο στόχος, αλλά σίγουρα εν έτει 2020 η συντριπτική πλειοψηφία των ODA πρέπει να είναι ικανά για διείσδυση με άλματα ΗΑLO/ HAHO. Για αυτό τον σκοπό άλλωστε δημιουργήθηκε το σχολείο Advance Tactical Infiltration Course (ATIC) στην Γιούμα της Αριζόνα διάρκειας τριών εβδομάδων. Κάθε χρόνο διεξάγονταν 14 σχολεία σε κάθε ένα από τα οποία αποφοιτούσαν 52 με 54 Πρασινοσκούφηδες. Τώρα πλέον διεξάγονται 20 σχολεία που αποδίδουν 60 αλεξιπτωτιστές το καθένα, δηλαδή 1.200 τον χρόνο!
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το Πρόγραμμα “Πράσινο Φως” (“Green Light” – βλέπε εκτενές άρθρο στο “ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ-ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ” Τεύχος Νο8) στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δεν έχει καταργηθεί. Αυτό αφορούσε την ρίψη με άλμα HAHO/ HALO ειδικά εκπαιδευμένων A-Team με ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, το οποίο θα τοποθετείτο κρυφά μέσα ή κοντά σε στρατιωτικούς και πολιτικούς “σκληρούς στόχους” (αεροπορικές βάσεις, ναυστάθμους, εργοστάσια, βάσεις βαλλιστικών πυραύλων, φράγματα, περάσματα κ.λπ.) για να τους καταστρέψουν με ένα και μόνον πλήγμα. Αυτός ο τρόπος επίθεσης όχι μόνον επιτρέπει ολοκληρωτική καταστροφή, αλλά και την “αποστείρωση” στόχων που περιέχουν βιολογικά όπλα (όπως π.χ. κινεζικά εργαστήρια στην Βουχάν και αλλού), απαλείφοντας τον κίνδυνο διασποράς ιών που θα προκαλούσε ένας συμβατικός βομβαρδισμός με πυραύλους Cruise ή βόμβες.
Η αμφίβια κρούση, επίσης, είναι εντός των ικανοτήτων των λόχων HDT. To Ιούνιο του 2020 η ASOC δημοσίευσε ένα βίντεο το οποίο έδειχνε Πρασινοσκούφηδες του 1ου Τάγματος του 1ου Συγκροτήματος Ειδικών Δυνάμεων (1st Special Forces Group/ 1 SFG) να εκπαιδεύονται μαζί με μέλη του 101ου Τάγματος Αμφίβιας Αναγνώρισης (γνωστό και ως “Θαλάσσιοι Δράκοντες”) της Εθνικιστικής Κίνας (Ταϊβάν). Η μονάδα αυτή είναι αντίστοιχη των βατραχανθρώπων SEAL του Αμερικ. Ναυτικού. Η άσκηση περιλάμβανε διάφορα αντικείμενα που αφορούν αποστολές της μονάδας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κατάληψη/ ανακατάληψη βραχονησίδων και μικρονήσων αλλά και επιδρομές σε παράκτιους στόχους στο έδαφος της ηπειρωτικής κομμουνιστικής Κίνας.
Οι νέοι λόχοι HDT φαίνεται να ταιριάζουν απόλυτα σε αυτό το περιβάλλον, για να εκτελέσουν μόνοι τους ή με την συνεργασία των Ταϊβανέζων κομμάντος επιδρομές σε “σκληρούς στόχους” στις ακτές της Κίνας. Να σημειώσουμε ότι οι US Army Special Forces διαθέτουν την σχολή Δυτών Μάχης (Combat Diver Qualifications Course) 7 εβδομάδων στο Κι-Ουέστ της Φλόριδας. Οι Πρασινοσκούφηδες διεξάγουν υποβρύχιες επιχειρήσεις από το 1952 και τις ονομάζουν “Special Forces Underwater Operations” (SFUWO). To 7th Special Forces Group σε κάθε Λόχο του διαθέτει και ένα SFUWO ODA, ενώ πιθανότητα παρόμοια οργάνωση να διαθέτουν πλέον και τα υπόλοιπα SFG. Οι λόχοι HDT σίγουρα θα διαθέτουν μια ή περισσότερες SFUWO ODA για αποστολές στην Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο, τον Ειρηνικό Ωκεανό, τις Ατλαντικές ακτές της Βόρειας Ευρώπης και την Βαλτική Θάλασσα.
Οι μηχανοκίνητες Ειδικές Επιχειρήσεις, επίσης, θα αποτελούν μέρος της εξειδίκευσης των λόχων HDT που θα κληθούν να δράσουν σε ερήμους και γενικά εκτεταμένες επίπεδες περιοχές, που ευνοούν την διείσδυση με οχήματα και επιβάλουν την διάνυση μεγάλων αποστάσεων. Ακόμη μια εξειδίκευση των λόχων HDT πιθανότατα θα αφορά αποστολές εναντίον “σκληρών στόχων” σε ορεινό-αλπικό περιβάλλον, όπως αυτό της Νορβηγίας, του Θιβέτ και του Καυκάσου. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι οι λόχοι HDT πιθανότατα θα λάβουν μια μορφή μικροσκοπικής Μοίρας SAS με ODA που θα ειδικεύονται στις αερομεταφερόμενες, αμφίβιες, ορεινές και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις και θα αποτελούν τους προδρόμους ολόκληρου του λόχου ως επιδρομική δύναμη.
Soft Kill
Αν και η μορφή των λόχων HDT δεν έχει ακόμη κατασταλάξει, φαίνεται ότι τα ODA που θα τους συνιστούν θα εξακολουθήσουν να διαθέτουν την ικανότητα διεξαγωγής Ανορθοδόξου Πολέμου (UW), Αντισυμβατικού Πολέμου (IW) και Ασυμμετρικού Πολέμου (AW). Οι λόχοι HDT δεν θα χρησιμοποιούνται μόνον για κινητική δράση (επιδρομές) αλλά και για μη κινητική δράση, η οποία θα χρησιμοποιεί έμμεσες μεθόδους εξουδετέρωσης “σκληρών στόχων” υπό την ευρεία έννοια.
Οι Πρασινοσκούφηδες θα στήνουν δίκτυα Πληροφοριών, θα δημιουργούν “υπόγεια” δίκτυα αντίστασης, θα οργανώνουν ανατρεπτικές ενέργειες (διαδηλώσεις, ταραχές κ.λπ.), θα επηρεάζουν συνειδήσεις (οικονομική και ιατρική βοήθεια, χρηματισμός, εκβιασμός, εκφοβισμός, κ.λπ.), θα διαμορφώνουν την Κοινή Γνώμη μέσω διείσδυσης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, θα διεξάγουν Κυβερνοπόλεμο χακάροντας δίκτυα βασικών υποδομών (ηλεκτροδότησης, τραπεζών κ.λπ.) και εισάγοντας κακόβουλο λογισμικό σε δίκτυα υπολογιστών. Όλα αυτά με σκοπό να εξουδετερώσουν χωρίς άμεση βία έναν στόχο, όπως π.χ. ένα κινεζικό εμπορικό λιμάνι στην Ευρώπη, την Αφρική ή την Ασία, ορυχεία εξόρυξης πολύτιμων στρατηγικών μετάλλων, εργοστάσια και αποθήκες κινεζικών προϊόντων κ.λπ.
Επίλογος
Το Πεντάγωνο σαφώς καταδεικνύει την Κίνα ως την Νο1 απειλή για τις ΗΠΑ. Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής πιθανότατα θα λάβει – τουλάχιστον αρχικά – την μορφή περιφερειακών συμβατικών και ανορθοδόξων συρράξεων, όπως συνέβη επί Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση (πόλεμος Βιετνάμ, ανταρτικά κινήματα σε Αφρική και Λατινική Αμερική κ.λπ.). Ήδη πολλές επιχειρήσεις των USSOF στην Αφρική και την Ασία έχουν στόχο τον περιορισμό της επέκτασης της Κίνας μέσω οικονομικής επιρροής σε κυβερνήσεις, αλλά και μέσω τρομοκρατικών -ανταρτικών οργανώσεων, κυρίως ισλαμιστικών.
Η Ρωσία θεωρείται, επίσης, απειλή για τις ΗΠΑ, αλλά μάλλον ως προς την αντίδραση που θα μπορεί να έχει απέναντι σε επεκτατικές κινήσεις του ΝΑΤΟ, όπως αυτή της Ουκρανίας. Και εκεί, ο πόλεμος θα αρχίσει (ή έχει ήδη μυστικά αρχίσει) με έμμεσους τρόπους, όπως βλέπουμε στην Συρία και την Λιβύη.
Σε όλο αυτό το σκηνικό, οι US Army Special Forces ανταποκρίνονται όχι μόνον με την κλασσική τους ικανότητα του Ανορθοδόξου Πολέμου αλλά και συμβάλλοντας μαζί με άλλα Όπλα και Κλάδους στην εξουδετέρωση “σκληρών στόχων”, στις περιπτώσεις όπου συμβατικά όπλα, μέσα και τακτικές είναι είτε αναποτελεσματικές είτε πολιτικά ανεπίτρεπτες είτε κοστοβόρες σε ζωές και πολιτικό κόστος.
Στο βίντεο που ακολουθεί εικονίζεται άσκηση καταστροφής «Σκληρού Στόχου», ήτοι ενός ραντάρ εγκλωβισμού/ καθοδήγησης Α/Α πυραύλων, καθώς και η καταστροφή ηλεκτρικής εγκατάστασης λιμένος με σκοπό την προσωρινή εξουδετέρωσή του ως εγκατάσταση. Οι επιδρομείς είναι Πρασινοσκούφηδες του 7th Special Forces Group και εκπαιδευτές του JRTC σε ρόλο ντόπιων ανταρτών, ενώ συμμετέχουν και Βρετανοί Ranger, μία νεοσύστατη μονάδα του Βρετανικού Στρατού που μιμείται ως ένα βαθμό τις ικανότητες και τις αποστολές των Αμερικανών Special Forces.