Για πρώτη φορά στην ιστορία η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) λαμβάνει θέση ως “ίση” ανάμεσα τους συμβατικούς Κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό, Πεζοναύτες, Ακτοφυλακή). Αυτό ανακοίνωσε ο νέος Υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Κρις Μίλερ, ένας απόστρατος Πρασινοσκούφης και βετεράνος πολέμου αξιωματικός των US Army Special Forces.
Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην τεράστια στρατιωτική βάση του Φορτ Μπραγκ στην Βόρεια Καρολίνα, όπου βρίσκεται η έδρα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Στρατού (Army Special Operations Command – ASOC) και το υπαγόμενο σε αυτήν “Κέντρο και Σχολείο Ειδικού Πολέμου Τζων. Φ. Κένεντι” ( John F. Kennedy Special Warfare Center & School”), ο Μίλερ δήλωσε: “είμαι εδώ για να ανακοινώσω ότι διέταξα την πολιτική ηγεσία των Ειδικών Επιχειρήσεων να αναφέρει πλέον απευθείας σε εμένα, αντί μέσω των συνηθισμένων γραφειοκρατικών διαύλων. Αυτό το ιστορικό βήμα οριστικοποιεί αυτό που το Κογκρέσο έχει εγκρίνει και διατάξει και που θα θέσει την USSOCOM σε ίση θέση δίπλα στους άλλους Κλάδους για πρώτη φορά”.
Η πολιτική ηγεσία της USSOCOM είναι ο Βοηθός Υφυπουργός “Ειδικών Επιχειρήσεων και Συγκρούσεων Χαμηλής Έντασης” (Special Operations & Low Intensity Conflict – SOLIC). Μέχρι πρότινος ο SOLIC αναφερόταν στον υφυπουργό Αμύνης για Πολιτική. Τώρα πλέον θα αναφέρεται απευθείας στον Υπουργό Αμύνης, κο. Μίλερ, ενώ θα είναι ενταγμένος στην αλυσίδα διοίκησης της USSOCOM, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, πλοίαρχος Καντίς Τρες.
“Με αυτές τις αλλαγές”, δήλωσε ο Μίλερ, “η ροή πληροφοριών θα επιτρέπει στους αξιωματούχους του Υπουργείου Αμύνης να υποστηρίζουν καλύτερα τα μέλη της USSOCOM”. Η προσπάθεια αναβάθμισης της πολιτικής ηγεσίας των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOF) χρονολογείται από την αρχή σχεδόν της ύπαρξης της USSOCOM πριν από 33 έτη. Ο Μίλερ παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις και δήλωσε ότι προσωπικά πιστεύει πως ο “SOLIC αξίζει να αναβαθμιστεί σε Υφυπουργό, αλλά αυτό είναι πέραν των αρμοδιοτήτων του”.
Ο Κρις Μίλερ ανέλαβε την θέση του Υπουργού Αμύνης στις 9 Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ απέλυσε τον Μαρκ Έσπερ. Τρεις ακόμη υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου παραιτήθηκαν, κάτι που από τον Τύπο περιεγράφηκε ως “αποκεφαλισμός” της ανώτατης ηγεσίας του Υπουργείου Αμύνης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μίλερ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι “ενόσω ενεργοποιούμε τις αλλαγές, ακολουθούμε το όραμα του Τζων Φ. Κένεντι, ο οποίος προέβλεψε την σημασία και άνοδο των Ειδικών Επιχειρήσεων πριν από 60 έτη”.
Η απόφαση του Μίλερ έρχεται σε μια ιδιόρρυθμη περίοδο και αποτελεί μια δεύτερη κίνηση που μπορεί να σημαίνει προσπάθεια του Τραμπ να διασφαλίσει την «ουδετερότητα» των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση εσωτερικών ταραχών και σχεδίων αποσταθεροποίησης. Επίσης δείχνει μια προτίμηση και εμπιστοσύνη όχι απλώς στην USSOCOM αλλά ειδικά στις US Army Special Forces. Λογικά, ο Μίλερ θα έπρεπε να πετάξει μέχρι την Τάμπα της Φλόριδας, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της USSOCOM για να κάνει την ανακοίνωση. Αντ’ αυτού προτίμησε την “κοιτίδα” και την “μήτρα” των Ειδικών Δυνάμεων, το Φορτ Μπραγκ.
Να σημειώσουμε ότι στο Φορτ Μπραγκ εδρεύει και η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations Command – JSOC), η οποία υπάγεται διοικητικά στην USSOCOM, αλλά αποτελεί επιχειρησιακά ανεξάρτητη διοίκηση που αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Κύριες μονάδες της JSOC είναι η Delta Force (που η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τις US Army Special Forces) και η SEAL Team Six.
Tέλος, να σημειώσουμε ότι η αναφορά του Μίλερ στον Κένεντι ίσως δεν είχε μόνον “ιστορική” αλλά και “συμβολική” σημασία. Ο Κένεντι δολοφονήθηκε υπό συνθήκες που η μεταγενέστερη έρευνα δείχνουν ότι υπήρξε συνομωσία εκ των έσω. Μερικοί ιστορικοί μιλούν και για «πραξικόπημα»… Μια ομοιότητα του Τραμπ με τον Κένεντι είναι ότι και οι δύο δεν ήθελαν εμπλοκή των ΗΠΑ σε αέναους, δαπανηρούς και «αιμορραγικούς» πολέμους. Ο Κένεντι δεν συναινούσε στην άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, επιθυμώντας μόνον την αποστολή Πρασινοσκούφηδων για την διεξαγωγή Αντι-ανταρτοπολέμου. Αμέσως μετά την δολοφονία του ο νέος πρόεδρος (αντιπρόεδρος), Λίντον Τζόνσον ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στο Βιετνάμ, όπου επί 10 έτη οι Αμερικανοί έχαναν τις ζωές τους, και θησαύριζε το αμυντικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα.
Ο Τραμπ επίσης ήθελε την απεμπλοκή από τους χωρίς αποτέλεσμα και τέλος πολέμους στο Αφγανιστάν και την Μέση Ανατολή, αλλά η στρατιωτική ηγεσία αρνείτο σθεναρά. Αυτή η ανυπακοή ήταν και ο λόγος για την «απόλυση» του Μάτις από την θέση του υπουργού Αμύνης. Χθες ανακοινώθηκε η επίσπευση της εκκένωσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Να σημειώσουμε ότι επί της 8ετούς προεδρίας του Ομπάμα ο πόλεμος στο Αφγανιστάν πήρε άσχημη τροπή για τους Αμερικανούς, εμφανίστηκε στην Συρία το ISIS υπό ύποπτες συνθήκες που ενέπλεκαν την Τουρκία, την Σ. Αραβία, το Κατάρ και την υπουργό Εξωτερικών κα Κλίντον, το Ιράκ κατέρρευσε, η Υεμένη διαλύθηκε και τεράστιες μάζες προσφύγων εισέβαλαν στην Ευρώπη με κύριο «θύμα» την Ελλάδα.