ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

Ειδικές Δυνάμεις υπό το «γούστο» Αρχηγών… και την άγνοια – φόβο των πολιτικών

Ευχάριστη η είδηση του Hellas Journal για την εξασφάλιση ποσού 1.000.000 ευρώ για τον ατομικό εξοπλισμό των Ειδικών Δυνάμεων, κυρίως του ΣΞ, αλλά πιθανότατα και για όλες τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΔΕΕ-ΓΕΕΘΑ.

Δεν θα σχολιάσουμε ωστόσο τα υλικά και όπλα που πρέπει να αποκτηθούν. Αυτό θα γίνει σε άλλη ώρα. Θα σχολιάσουμε το ότι οι Ειδικές Δυνάμεις “ζουν” αναλόγως των γούστων και των καπρίτσιων των Αρχηγών… Η κίνηση του νέου ΑΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κ. Φλώρου, δείχνει ότι οι Ειδικές Δυνάμεις επανέρχονται στο προσκήνιο και καταλαμβάνουν ξανά την θέση που επιβάλλουν οι γεωστρατηγικές συνθήκες.

Και λέμε επανέρχονται διότι εδώ και ένα έτος περίπου οι Ειδικές Δυνάμεις είχαν “εξαφανιστεί”. Ο λόγος ήταν τα προσωπικά “γούστα” του ΑΓΕΣ, κ. Καμπά, και του ΑΓΕΕΘΑ κ. Χριστοδούλου. Και οι δύο τους “έθαψαν” το υπογεγραμμένο σχέδιο για την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΔΕΠ) και γενικότερα τις Ειδικές Δυνάμεις.

Ο μέν κ. Καμπάς έκοψε κάθε επαφή των ΜΜΕ με τις Ειδικές Δυνάμεις. Ελάχιστες φωτογραφίες και ειδήσεις – στα πλαίσια της ασφάλειας πληροφοριών, που όπως πάντα συνηθιζόταν – δίνονταν στην δημοσιότητα, και από αυτές (όταν δίνονταν) το 90% αφορούσαν και είχαν το πρόσωπο του κ. ΑΓΕΣ… Ελάχιστες διακλαδικές ασκήσεις, προγράμματα εξοπλισμού “ξεχάστηκαν”, συνεργασίες με USSOF μειώθηκαν… Γιατί ο κ. ΑΓΕΣ απλώς δεν “γούσταρε” τις Ειδικές Δυνάμεις!

Ο κ. Χριστοδούλου, ως ΑΓΕΑ και μετά ως ΑΓΕΕΘΑ, προσπάθησε να εξαφανίσει την 31 ΜΕΕΔ! Την απόσπασε από τον Αρχηγό, και την υπήγαγε στην ΔΑΥ καθιστώντας την μια απλή μονάδα διάσωσης, η οποία έχει ξεκινήσει να εκτελεί χρέη… στρατονομίας στην βάση της Ελευσίνας, και… σωματοφύλακα επισήμων!

Επίσης, ο κ. Χριστοδούλου δεν ήθελε καμμία συμμετοχή στην δημιουργία της Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων που υποχρεούμεθα από το ΝΑΤΟ να έχουμε έτοιμη μέχρι το 2023 για τον ΣΞ και το ΠΝ και το 2025 για την ΠΑ. Η τελευταία έχει δηλώσει αδυναμία συμμετοχής με μέσα, ήτοι αεροσκάφη και ελικόπτερα. Από την μια μεριά, να πει κανείς: όταν δεν πετάνε τα Mirage 2000 θα ενδιαφερόταν η ΠΑ για C-130 ειδικών αποστολών; Ας δώσουμε λοιπόν και ένα ελαφρυντικό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για την κακομεταχείριση της 31 ΜΕΕΔ, η οποία αντί να εξελιχθεί σε μονάδα ειδικών επιχειρήσεων στα πρότυπα των Special Tactics Squadrons (STS) της USAF/ AFSOC – με Pararesque/ Parajumpers και Combat Controllers – παρέμεινε μια μοίρα διάσωσης, η οποία παρακαλάει να δώσει Διασώστες στα Super Puma της ΠΑ (για να αποκτά εμπειρία), τα οποία όμως επανδρώνονται αποκλειστικά με ναυαγοσώστες του Λιμενικού.

Μια νέα εποχή αρχίζει πάλι για τις Ειδικές Δυνάμεις και των τριών Κλάδων, καθώς ο νέος ΑΓΕΕΘΑ είναι ένας από τους αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων που προώθησε την ιδέα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία δημιουργήθηκε από τον στρατηγό κ. Βίγλα, επί θητείας κ. Κωσταράκου ως ΑΓΕΕΘΑ. Ωστόσο, δεν μπορεί οι Ειδικές Δυνάμεις/ Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων να εξαρτώνται από τις επιθυμίες των Αρχηγών.

Σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ – και όχι μόνον – οι ΔΕΕ έχουν αναγνωριστεί πλέον ως “στρατηγικό όπλο” το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανεκτίμητος καταλύτης για την επιτυχή διεξαγωγή συμβατικών επιχειρήσεων, ως μοναδικό μέσο αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και νέων ανορθόδοξων μορφών πολέμου (Irregular Warfare, Assymetrical Warfare, Hybrid Warfare) και ως πολύτιμο “όργανο” για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής με δυναμικό τρόπο (φανερό και κρυφό) στο εγγύς και μακράν εξωτερικό.

Μόνον στην Ελλάδα, η πολιτική ηγεσία δεν γνωρίζει την χρήση των ΔΕΕ, ή και αν την γνωρίζει δεν θέλει καν την σκέπτεται, καθώς η πολιτική του κατευνασμού δεν “χωράει” δυναμικούς τρόπους αντιμετώπισης απειλών. Υπό αυτό το πνεύμα, η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία – ακόμα και όταν θέλει να χρησιμοποιήσει τις ΔΕΕ δυναμικά εντός και εκτός επικρατείας – δεν τολμά καν να το προτείνει! Διότι το πιο πιθανό είναι ότι οι στρατηγοί που θα ξεστομίσουν τέτοιες προτάσεις θα βρεθούν εν ριπή οφθαλμού στα σπίτια τους ως… “επικίνδυνοι”.

Τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτής της λογικής τις είδαμε στην περίπτωση της Λιβύης. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντελήφθη ή αντελήφθη αλλά δεν αντέδρασε, όταν επί τέσσερα έτη η Άγκυρα “έκτιζε” την συμφωνία της ΑΟΖ με τον Σάρατζ, στέλνοντάς του εκπαιδευτές – συμβούλους των Μπορντό Μπερέ και πράκτορες του παραστρατιωτικού κλάδου της ΜΙΤ. Τελικά, είδαμε τις τελευταίες ημέρες και απόλυτα εμφανή επέμβαση, όταν οι μισθοφόροι του Ερντογάν αποβιβάζονταν στην Λιβύη από τουρκικές φρεγάτες μπροστά στα μάτια όλων!

Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση ούτε καν σκέφτηκε πως θα αντιμετωπίσει το επερχόμενο πρόβλημα. Οι ελληνικές ΔΕΕ, σε συνεργασία με την ΕΥΠ θα έπρεπε να βρίσκονται και αυτές εκεί, συγκαλυμμένα, δίπλα στον Χαφτάρ σκοτώνοντας τους Τούρκους ομολόγους τους και εμποδίζοντας έτσι τα γεωπολιτικά σχέδια της Άγκυρας.

Οι ΔΕΕ είναι κατ’ αρχάς πολιτικό όργανο. Και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει ο πολιτικός κόσμος. Ζούμε πλέον σε έναν κόσμο που γεγονότα πολύ μακριά από τα στενά ελληνικά “σύνορα” μας επηρεάζουν καταλυτικά. Ο μόνος τρόπος να αντιδρούμε σε εξελίξεις που μας αφορούν στο εγγύς εξωτερικό είναι να διαθέτουμε Υπηρεσίες Πληροφοριών με ικανότητα “δράσης” και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, “λευκής” (επίσημη δράση) και “μαύρης” (μυστική/ συγκαλυμμένη δράση) μορφής.

Και αυτό θα πρέπει να κατοχυρωθεί θεσμολογικά και συνταγματικά. Οι κυβερνήσεις και η ανώτατη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να είναι υποχρεωμένες να διατηρούν Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων με τις ανάλογες ικανότητες και να λογοδοτούν γι αυτό. Ειδικά οι Αρχηγοί, θα πρέπει να λογοδοτούν και να ελέγχονται αν εξοπλίζουν, εκπαιδεύουν και εντάσσουν επιχειρησιακά τις ΔΕΕ για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας υπό την στενή αλλά και την ευρεία έννοια του όρου “Άμυνα”.

Ας ελπίσουμε ότι υπό τον νέο ΑΓΕΕΘΑ, αλλά και τον νέο ΑΓΕΣ, θα προχωρήσει η ΔΔΕΠ που μάζευε σκόνη στα συρτάρια των απελθόντων ΑΓΕΣ και ΑΓΕΕΘΑ, ότι το κονδύλι του ενός εκατομμυρίου είναι μια καλή αρχή, και ότι θα επακολουθήσουν σημαντικές αγορές, όπως ελικόπτερα, αεροσκάφη και σκάφη ειδικών αποστολών, διότι οι ΔΕΕ είναι τόσο αποτελεσματικές όσο τα μέσα που τις υποστηρίζουν.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο