ΔΙΕΘΝΗ

«ΕΑ&Τ» Σεπτεμβρίου: Η επιστροφή των SHORADS στον Στρατό των ΗΠΑ – Τα προγράμματα IM-SHORAD και IFPC

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί πανελλαδικά, παρουσιάζονται τα προγράμματα Ενδιάμεσου Ελιγμού – Αεράμυνας Βραχείας Ακτίνας δράσης (Intermediate Maneuver – Short Range Air Defense: IM-SHORAD) και Ικανότητας Προστασίας από Έμμεσα Πυρά (Indirect Fire Protection Capability: IFPC), με τα οποία επιστρέφουν στον Στρατό των ΗΠΑ τα Συστήματα SHORAD (SHORADS).
Η Leonardo DRS των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 28 Ιουνίου 2018 πως επελέγη από τον αμερικανικό Στρατό και θα αρχίσει διαπραγματεύσεις ώστε να παρέχει πρωτότυπα Πακέτα Εξοπλισμού Αποστολής (Mission Equipment Packages: MEPs) για την επείγουσα προμήθεια του συστήματος IM-SHORAD. Πρόκειται για το πρώτο βήμα της επιστροφής των SHORADS στον Στρατό των ΗΠΑ, όπως ανέλυσε σε σχετικό άρθρο στα τέλη του 2017 ο Ταξίαρχος Ράνταλ ΜάκΙνταϊρ, Διοικητής της Σχολής Πυροβολικού Αεράμυνας (Air Defense Artillery School) στο Οχυρό Σιλ (Fort Sill) της Οκλαχόμα.
Σύμφωνα με συνοπτική έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου (CRS) στις 18 Ιουλίου 2018, από το 2005 έχει υπάρξει μια δραματική αύξηση στα συστήματα αέρος και βλημάτων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις δυνάμεις εδάφους των ΗΠΑ. Η χρήση Ανεπάνδρωτων Εναερίων Συστημάτων (UAS) έχει αυξηθεί εκθετικά και τα UAS έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από αμφότερες τις πλευρές στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη. Περαιτέρω τα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων, τα επιθετικά ελικόπτερα και τα βλήματα αεροδυναμικής πτήσης (cruise) εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σημαντική απειλή για τις δυνάμεις εδάφους των ΗΠΑ. Στην έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για το Μέλλον του Στρατού προς τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο το 2015, σημειωνόταν μεταξύ άλλων πως υπήρχαν απαράδεκτες, μείζονες αδυναμίες εκσυγχρονισμού στον τομέα SHORAD με σοβαρές συνέπειες σε ευρύ φάσμα ενδεχόμενων έκτακτης ανάγκης, όπως εκείνα στην Ευρώπη και στην κορεατική χερσόνησο.
Λεπτομέρειες στο τεύχος Σεπτεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο