Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται τα σύγχρονα χερσαία συστήματα Βλημάτων Επιφανείας-Αέρος (SAM) μέσης και βραχείας ακτίνας δράσης της Δύσης, όπου κυριαρχούν οι ερευνητές αυτόνομης τερματικής κατεύθυνσης, ενεργού ραντάρ ή παθητικής Υπέρυθρης Απεικόνισης (IIR).
Η είσοδος σε υπηρεσία του Προηγμένου Βλήματος Αέρος-Αέρος Μέσης Ακτίνας δράσης (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile: AMRAAM) AIM-120A τον Σεπτέμβριο του 1991, προκάλεσε επανάσταση στην εναέρια μάχη με την τεχνολογία αυτόνομης τερματικής κατεύθυνσης ραντάρ και ενδιάμεσης περιοδικής ανανέωσης δεδομένων στόχου από το αεροσκάφος εκτόξευσης μέσω ζεύξης δεδομένων. Αμέσως μετά το ΑΙΜ-120Α χρησιμοποιήθηκε αυτούσιο στο χερσαίο Νορβηγικό Προηγμένο Σύστημα Βλημάτων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS). Σήμερα προσφέρεται στην αγορά πλήθος συστημάτων SAM μέσης και βραχείας ακτίνας δράσης, τα οποία χρησιμοποιούν είτε αυτούσια βλήματα αέρος-αέρος, είτε παράγωγα προσαρμοσμένα σε εφαρμογές επιφανείας-αέρος, είτε βλήματα εξαρχής ανεπτυγμένα.
Το δεύτερο SAM αυτόνομης τερματικής κατεύθυνσης ήταν το Aster 30 για το Αντιαεροπορικό Σύστημα Μέσης Ακτίνας δράσης/ Χερσαίο (Système Antiaérien à Moyenne Portée/ Terrestre: SAMP/T) της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Eurosam, το οποίο παρουσιάσθηκε λεπτομερώς στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2017 της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 92, σελ. 28-45) και δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση αυτή. Στο άρθρο αποδίδεται έμφαση στα χερσαία συστήματα SAM, με βασικές πληροφορίες για τα ναυτικά αντίστοιχα. Συγκεκριμένα περιγράφονται αναλυτικά:
• Τα Συστήματα Βλημάτων Αεράμυνας Μέσου/ Χαμηλού Υψόμετρου (OIHSFS/ AIHSFS) Hisar-O/A των Roketsan και Aselsan, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται στον Τουρκικό Στρατό το 2021 και 2020 αντίστοιχα.
• Το Land Ceptor της MBDA με βάση το Κοινό Αντιαεροπορικό Τμηματικό Βλήμα (CAMM) για τον Βρετανικό Στρατό, το ναυτικό αντίστοιχο Sea Ceptor, καθώς και το αναπτυσσόμενο CAMM-ER Εκτεταμένης Ακτίνας δράσης για τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις.
• Τα Barak-8 και Barak-8ER της ισραηλινής IAI.
• Το Spyder Βραχείας/ Μέσης Ακτίνας δράσης (SR/MR) της ισραηλινής Rafael.
• Το IRIS-T Εκτόξευσης Επιφανείας Βραχείας/ Μέσης ακτίνας δράσης (SLS/ SLM) της γερμανικής Diehl Defence.
• Το MICA Κάθετης Εκτόξευσης (VL) της MBDA.
• Τα NASAMS και AMRAAM-ER της νορβηγικής Kongsberg και της Raytheon των ΗΠΑ.
Μια λεπτομερής τεχνική περιγραφή και συγκριτική ανάλυση των χερσαίων συστημάτων SAM αυτόνομης κατεύθυνσης, στο τεύχος Ιουλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΑ&Τ» Ιουλίου: Συστήματα βλημάτων εδάφους-αέρος αυτόνομης κατεύθυνσης
Προηγούμενο άρθροCZ 75 Operation Antropoid