ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χάος και τρόμος από τους Ρώσους Spetsnaz μέσα στις ουκρανικές πόλεις

Συλλήψεις δεκάδων πολιτών και ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ ουκρανικών μονάδων έχει προκαλέσει η διείσδυση Ρώσων Spetsnaz στις ουκρανικές πόλεις. Η Ουκρανία έχει ουσιαστικά καταληφθεί, με τα απομεινάρια του ουκρανικού στρατού και τις πολιτοφυλακές να έχουν καταφύγει σε θύλακες μέσα στις πόλεις. Την καθοδήγηση αυτών των δυνάμεων έχουν αναλάβει μυστικά άνδρες των βρετανικών μονάδων SAS και SBS, των Αμερικανών Πρασινοσκούφηδων – κυρίως του 10th Special Forces Group – καθώς και παραστρατιωτικά στελέχη της Special Activities Center (SAC) της CIA και της E’ Squadron της MI6.

Οι Ρώσοι Spetsnaz της FSB (υπηρεσία πληροφοριών και ασφαλείας εσωτερικού) είχαν αρχίσει να διεισδύουν στις ουκρανικές πόλεις πολύ πριν την έναρξη της ρωσικής επίθεσης. Μαζί με πράκτορες της υπηρεσίας και ντόπιους συνεργάτες είχαν προετοιμάσει επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους, κυρίως με σκοπό τον “αποκεφαλισμό” της ουκρανικής πολιτικο-στρατιωτικής ηγεσίας. Η Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών στο κέντρο του Κιέβου δέχθηκε επίθεση την δεύτερη μόλις ημέρα της έναρξης επιχειρήσεων από Spetsnaz της FSB που ντυμένοι με ουκρανικές στολές περικύκλωσαν το κτίριο υποδυόμενοι ότι ήταν δύναμη προστασίας, αλλά ξαφνικά εισέβαλλαν και άρχισαν να εξοντώνουν στελέχη της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

Συνολικά μέσα στο Κίεβο φαίνεται ότι δρουν πέντε συγκροτήματα Spetsnaz με πολιτική περιβολή ή ουκρανικές στολές. Ένα συγκρότημα διεξήγαγε καταδρομική επιχείρηση στο Προεδρικό μέγαρο στο κέντρο της πρωτεύουσας αναζητώντας τον Ζελένσκι. Ο τελευταίος έχει φυγαδευτεί από Αμερικανούς Special Forces και πιθανότητα βρίσκεται εκτός της χώρας. Από ένα “στούντιο” φαίνεται να εκδίδει εκκλήσεις για αντίσταση, ενώ προβάλλονται βίντεο παρουσίας του σε χαρακτηριστικά κτίρια του Κιέβου, τα οποία έχουν τραβηχτεί πριν την έναρξη της ρωσικής επέμβασης.

Η δράση των Spetsnaz με ουκρανικές στολές έχει προκαλέσει ένα φαινόμενο “Μάχης των Αρδεννών”, όταν άνδρες του Σκορτζένι ντυμένοι με αμερικανικές στολές – κυρίως Στρατονομίας – έπεσαν με αλεξίπτωτα πίσω από τις συμμαχικές γραμμές και προκάλεσαν χάος με αντικρουόμενες διαταγές, δίνοντας λάθος οδηγίες σε αμερικανικές φάλαγγες και σκοτώνοντας σε μπλόκα αμέριμνους Αμερικανούς. Ο τρόμος που προκάλεσαν έφτασε στο να φυγαδευτεί ο αρχιστράτηγος των Συμμάχων, Ντ. Αϊζενχάουερ, από το Παρίσι γιατί κυκλοφόρησαν φήμες ότι Γερμανοί ντυμένοι ως Αμερικανοί έρχονται να τον δολοφονήσουν.

Τον ίδιο τρόμο και χάος έχει προκαλέσει η δράση των Spetsnaz στην Ουκρανία. Ουκρανικές μονάδες ανταλλάσσουν πυρά με νεκρούς και τραυματίες εκατέρωθεν, επειδή νόμιζαν ότι απέναντί τους είχαν Ρώσους μεταμφιεσμένους. Πολίτες συλλαμβάνονται σωρηδόν στις πόλεις ως ύποπτοι “σαμποτέρ”. Την ίδια στιγμή ομάδες κυνηγών-φονιάδων Spetsnaz έχοντας μία “τράπουλα” με πρόσωπα-κλειδιά του καθεστώτος ψάχνουν να τους ανακαλύψουν και να τους εξοντώσουν. Παρόμοια τακτική ακολούθησαν οι USSOF κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, με χαρτί-άσσο τον ίδιο τον Σαντάμ. Τώρα ο “άσσος” είναι ο Ζελένσκι.

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο