ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

ATS-19: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΘ ΔΡΑΜΑΣ

Ο ρεαλισμός στην εκπαίδευση των στρατιωτικών μονάδων, απετέλεσε και αποτελεί, ζητούμενο για τους σύγχρονους στρατούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις περισσότερες χώρες η χρήση της νέας τεχνολογίας έχει δώσει λύσεις στο συγκεκριμένο θέμα σε ικανοποιητικό ποσοστό. Οι εξομοιωτές που υπάρχουν σε αεροπορία, ναυτικό, τεθωρακισμένα και αλλού παρέχουν στους εκπαιδευόμενους μια σχεδόν άμεση επαφή με τις καταστάσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Στις μονάδες πεζικού, στις Ειδικές Δυνάμεις και γενικότερα στην εκπαίδευση του μαχητή πέρα από τις τεχνικές, τις βολές με πραγματικά πυρά (σκοποβολή επί της ουσίας), τη φυσική κατάσταση και τα σχέδια μάχης υπάρχει πεδίο ανάπτυξης και κυρίως στη χώρα μας, που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα των μονάδων.

Γράφει ο Δημήτριος Καστώρης

Η αρχή…

Το σύστημα ATS-19 (Advanced Targeting System – 19), που αναπτύχθηκε από τον Εθνοφύλακα Χαράλαμπο Αμπρικίδη, στη Δράμα, αποτελεί ίσως τη λύση στα κενά που έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς τόσο από εκπαιδευτές, όσο και από εκπαιδευόμενους στην εκπαίδευση σε Μάχη Εγγύς Απόστασης. Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικών στόχων με πολλαπλές δυνατότητες το οποίο συνοδεύεται από έναν αριθμό όπλων Αirsoft, που χρησιμοποιεί το οικείο τάγμα για την εκπαίδευσή του.

Μέσα στο 2019 υπήρξε πρόταση από Εθνοφύλακες για την προμήθεια ικανού αριθμού όπλων τύπου Αirsoft, πανομοιότυπα με τα πραγματικά τυφέκια G3A3 και G3A4 του ΕΣ. Ο λόγος ήταν ότι με τα όπλα Airsoft θα μπορούσε να διεξαχθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο ρεαλιστική εκπαίδευση στα πλαίσια αντικείμενων που ενέχουν Μάχη Εγγύς Απόστασης (CQB), όπως “Επιχειρήσεις σε Κατοικημένους Τόπους” και “Εκκαθάριση Οικίας”. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και στη συνέχεια με τη συνδρομή των Εθνοφυλάκων, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκε η σχετική προμήθεια του οπλισμού εξομοίωσης. Η πρώτη χρήση των όπλων Αirsoft έγινε σε άσκηση σε συγκεκριμένο χώρο που είχε ως αντικείμενο την διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους.

Το επόμενο βήμα, μετά από τις πρώτες χρήσεις των όπλων Αirsoft, ήταν η όσο το δυνατόν βέλτιστη αξιοποίησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο γεννήθηκε η ιδέα για την προμήθεια ηλεκτρονικών στόχων (στόχοι που εμφανίζονται με τηλεχειρισμό και πέφτουν όταν βληθούν), ανάλογων με τα συστήματα που χρησιμοποιούν οι στρατιωτικές και αστυνομικές Ειδικές Δυνάμεις σε πολλούς στρατούς του ΝΑΤΟ και όχι μόνο.

Το κόστος ικανού αριθμού στόχων ήταν απαγορευτικό. Αυτό όμως τελικά δεν απετέλεσε ανασταλτικό παράγοντα καθώς σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίστηκε η ιδέα κατασκευής ανάλογου συστήματος από τον Χαράλαμπο Αμπρικίδη. Ο ίδιος σχεδίασε και στη συνέχεια υλοποίησε το σύστημα ηλεκτρονικών στόχων που έλαβε το όνομα ATS-19. Αρχικά η ιδέα υλοποιήθηκε με απλά υλικά, αλλά στη συνέχεια έγινε χρήση σύγχρονων μέσων, με αποτέλεσμα ένα προϊόν που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ανάλογα συστήματα βιομηχανικής παραγωγής.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το ATS-19 βασίζεται σε έναν από τους σύγχρονους μικροελεγκτές (ESP32, STM32 κ.λπ.) που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο στόχος αρχικά αποτελείτο από δύο “πλαστικές” πλάκες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες και μικροί φωτεινοί σηματοδότες (LED)…

Η συνέχεια του άρθρου στο τεύχος Νο 72 της «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗΣ» Δεκεμβρίου 2021- Ιανουαρίου 2022

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο