Με επιστολή του στις 9 Ιουλίου 2018 προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής πιστώσεων της Γερουσίας, Ρεπουμπλικάνο Ρίτσαρντ Σέλμπι της Αλαμπάμα, ο Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι εξέφρασε διαφωνία με σειρά προβλέψεων του νομοσχεδίου Κατανομής πιστώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλλοδαπών Επιχειρήσεων και Συναφών Προγραμμάτων του Δημοσιονομικού Έτους 2019 (FY19), περιλαμβανόμενης της απαγόρευσης μεταβίβασης μαχητικών κρούσης στην Τουρκία εάν προμηθευθεί το ρωσικό σύστημα βλημάτων αεράμυνας S-400. Η σχετική παράγραφος της επιστολής αναφέρει:
«Απαγορεύσεις Ορισμένων Μεταβιβάσεων F-35. Η Διακυβέρνηση αντιτίθεται στο τμήμα 7046(d)(3) του νομοσχεδίου που περιορίζει τη χρήση χρηματοδότησης για τη μεταβίβαση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και έχει υπάρξει διεθνής συμμέτοχος με το πρόγραμμα F-35 από το 2002. Η Διακυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με πρόσφατες τουρκικές ενέργειες αλλά αντιτίθεται σε φράσεις που περιορίζουν προληπτικά τη δυνατότητά της να συνεργασθεί με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες εκείνες.»
Ουσιαστικά ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να διατηρήσει την ελευθερία κινήσεων της εκτελεστικής εξουσίας στο ζήτημα της μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία, χωρίς περιορισμούς από τα νομοθετικά σώματα. Αυτό δεν προδικάζει τις αποφάσεις της Διακυβέρνησης όταν φθάσει η χρονική στιγμή της μεταφοράς των αεροσκαφών.
Το επίμαχο τμήμα του νομοσχεδίου προβλέπει πως οι μεταβιβάσεις F-35 δεν θα επιτραπούν «μέχρις ότου ο Υπουργός Εξωτερικών πιστοποιήσει στις κατάλληλες επιτροπές του Κογκρέσου πως η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν προμηθεύεται το σύστημα άμυνας βλημάτων S-400 από τη Ρωσία και δεν θα δεχθεί την παράδοση του συστήματος αυτού.»
Στις 25 Μαΐου 2018 η Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ενέκρινε την εκδοχή της για τη νομοθετική Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act: NDAA) περιλαμβάνοντας τροπολογία που ζητά από το Υπουργείο Άμυνας να καταθέσει έκθεση για την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, λόγω της κράτησης του Αμερικανού Πάστορα Άντριου Μπράνσον. Η τροπολογία κατατέθηκε από τη Γερουσιαστή Τζιν Σαχίν των Δημοκρατικών και τον Ρεπουμπλικάνο Θομ Τίλις. H NDAA πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Γερουσίας και να επέλθει συμβιβασμός με τη εκδοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εγκρίθηκε στις 24 Μαΐου. Κατόπιν η NDAA πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατηρεί δικαίωμα αρνησικυρίας. Για την υπέρβαση του προεδρικού βέτο απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων σε καθένα από τα δύο νομοθετικά σώματα.
Στις 26 Απριλίου 2018 ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου με τους Τίλις και Σαχίν, το οποίο εμποδίζει τη μεταβίβαση των F-35 στην Τουρκία και την ανάληψη ρόλου εργοστασιακής συντήρησης του τύπου, εξαιτίας της προμήθειας S-400, της προσέγγισης με τη Ρωσία, της αγνόησης του κράτους δικαίου, της συρρίκνωσης των ατομικών ελευθεριών, της κράτησης Αμερικανών ως ομήρων και της σύλληψης και παρενόχλησης Τούρκων υπαλλήλων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.