ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

AK 15: To Kalashnikov των Spestnaz του 21ου αιώνα γράφει “7,62”.

Σύμφωνα με τις επίσημες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες από ρωσικά αλλά και αμερικανικά μέσα , στις αρχές του 2019 αναμένεται να παραδοθούν τα πρώτα ΑΚ 15 (7,62×39) ενώ ήδη έχουν φτάσει σε επιλεγμένες μονάδες τα πρώτα ΑΚ 12 (5,45×39). Στο πλαίσιο του προγράμματος  RATNIK που εξελίσσεται μεταξύ 2007 και 2022, το πεζικό, οι Eιδικές Δυνάμεις, οι Αερομεταφερόμενοι και οι Πεζοναύτες θα παραλάβουν νέα υλικά που περιλαμβάνουν στολές και αλεξίσφαιρους θώρακες, οπτικά στόχαστρα red dot, διόπτρες, συσκευές λέιζερ και ατομικό οπλισμό.

Τα νέα τυφέκια σύμφωνα με τα ενημερωτικά βίντεο του κατασκευαστή αλλά και των ρωσικών ΜΜΕ αποτελούν την τέταρτη γενιά  Καλάσνικωφ και ενσωματώνουν μια σειρά από βελτιώσεις σε σχέση με το ΑΚ74Μ που αντικαθιστούν. Στόχος της ανάπτυξης τους ήταν η βελτίωση της ευθυβολίας  και της αξιοπιστίας  σε σχέση με το σημερινό μοντέλο και η κατακόρυφη αύξηση της εργονομίας/πολυμορφικότητας της σχεδίασης. Ως αποτέλεσμα, τα ΑΚ 12/ΑΚ15 ενσωματώνουν κάννη ελεύθερης ταλάντωσης, βελτιωμένο φλογοκρύπτη, νέα σκοπευτικά τύπου ghost ring  στο άνω κάλυμμα του κορμού, ράγες ανάρτησης εξοπλισμού Νατοϊκού τύπου ( Μil 1913) και αρθρωτής σχεδίασης αναδιπλούμενο και πτυσσόμενο κοντάκιο. Τα δύο μοντέλα έχουν όμοια χαρακτηριστικά με μόνη διαφορά το διαμέτρημα, περιλαμβανομένων των διαστάσεων και βάρους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταυτόχρονη εισαγωγή σε υπηρεσία δύο  τυφεκίων του ομίλου Kalashnikov Concern σε διαφορετικά διαμετρήματα. Τα “μικρότερα” ΑΚ 12 κανονικής παραγωγής ήδη βρίσκονται στα χέρια μονάδων. Τα πρώτα “βαρύτερα” ΑΚ 15 αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του 2019. Με την πρώτη ματιά η εισαγωγή ενός όπλου στο διαμέτρημα 7,62×39 μοιάζει με αναχρονισμό, αφού οι Ρώσοι (Σοβιετικοί τότε) το εγκατέλειψαν ήδη από το 1974, όταν αντικατέστησαν το ΑΚΜ με το ΑΚ 74 διαμετρήματος 5,45x39mm.   Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η “παραξενιά” αυτή οφείλεται στην επιρροή των Spetsnaz πάνω στο πρόγραμμα εξοπλισμών. Οι συμβατικές δυνάμεις επέμεναν στο ότι το νέο τυφέκιο θα έπρεπε να αξιοποιεί τους γεμιστήρες και τα πυρομαχικά του ΑΚ 74 (από τα οποία υπάρχουν κυριολεκτικά… βουνά) για λόγους τυποποίησης και οικονομίας. Οι Spetsnaz όμως επέμειναν και πέτυχαν τελικά να υπάρξει – έστω και σε περιορισμένη κλίμακα – ένα τυφέκιο διαμετρήματος 7,62x39mm που θα αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα ΑΚΜ που ακόμη χρησιμοποιούνται σε “εξειδικευμένους” ρόλους.

Οι κύριες παράμετροι είναι η αυξημένη ισχύς και αποτελεσματικότητα του μεγαλύτερου φυσιγγίου απέναντι σε οχήματα/υλικά κάλυψης και η καλύτερη συμπεριφορά του μέσα από σιγασμένα όπλα. Οι Spetsnaz προτιμούν τη βολίδα των 12,6 γραμμαρίων, που είναι πολύ αποτελεσματικότερη από την αντίστοιχη   των 5,45mm (βάρους μόλις 5 γραμμαρίων). Θεωρούν ότι το σιγασμένο Καλάσνικωφ σε 7,62 αποτελεί τη “μέση λύση” μεταξύ των υπερηχητικών βολίδων του ΑΚ 47Μ (ή ΑΚ 12 στο μέλλον) και των “σιωπηλών”  φυσιγγίων 9x39mm που βάλλουν εξειδικευμένα όπλα όπως το AS Val ή το SR3 Vikhr. Ουσιαστικά, οι Spetsnaz κάνουν το ίδιο πράγμα που επιχειρούν να επιτύχουν οι Αμερικανοί ομόλογοι τους με την υιοθέτηση του .300 Blackout. Την υιοθέτηση ενός ευέλικτου τυφεκίου εφόδου που θα αλλάζει ρόλο και βεληνεκές ανάλογα με τα πυρομαχικά που θα βάλλει.

Τάσος Σύρμας

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο