ΔΙΕΘΝΗ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΑV-7: Tο USMC απαγορεύει την χρήση τους στο νερό!

To USMC ανακοίνωσε χθες, 15 Δεκεμβρίου 2021, ότι θα κρατήσει έξω από το νερό τα αμφίβια θωρακισμένα AAV-7 εκτός και αν προκύψει μία έκτακτη ανάγκη.

Το Σώμα Πεζοναυτών έλαβε υπόψιν τις συστάσεις των ερευνών για το ατύχημα το καλοκαίρι του 2020, και επέβαλλε αλλαγές, οπότε το AAV-7 είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό όχημα για αμφίβιες επιχειρήσεις” ανακοίνωσε το USMC. Ωστόσο, η ανακοίνωση συνεχίζει: “δεδομένης της παρούσας κατάστασης του προγράμματος αμφίβιου οχήματος, ο Διοικητής του USMC αποφάσισε ότι τα AAV δεν θα συμμετέχουν σε επιχειρησιακές αναπτύξεις ή θα λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις στο νερό. Τα AAV θα επιστρέψουν σε επιχειρήσεις στο νερό μόνο σε περίπτωση κρίσης. Η απόφαση ελήφθη προς όφελος του μακροπρόθεσμου προγράμματος αμφίβιου οχήματος και μελλοντικών ικανοτήτων. Το AAV θα εξακολουθήσει να επιχειρεί στην ξηρά. Διατηρούμε ωστόσο το δικαίωμα να αναστρέψουμε αυτή την απόφαση αν υπάρξει ανάγκη”.

Ακόμα και το πρόγραμμα του νέου αμφίβιου οχήματος ACV (Amphibious Combat Vehicle) αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς έχει ανασταλεί η χρήση του σε επιχειρήσεις στην ανοικτή θάλασσα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα του συστήματος ρυμούλκησης. Επίσης, το όχημα αντιμετωπίζει προβλήματα διάτρησης των ελαστικών, όταν βγαίνει σε ακτές με κοφτερές πέτρες. Το ACV αναμένεται να επιστρέψει στο νερό το 2022.

Να σημειώσουμε ότι το 2010 καταργήθηκε το πρόγραμμα Expeditionary Fighting Vehicle, το οποίο ήταν ένα υπερταχύ αμφίβιο θωρακισμένο – που θα έδινε ικανότητα εξαπόλυσης αποβάσεων πέραν του ορίζοντος – αλλά και κατάλληλο για μάχη στην ξηρά.

Η απόφαση του USMC να παροπλίσει ουσιαστικά τα AAV-7 ως αμφίβια οχήματα μάλλον θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τον ΕΣ που σχεδιάζει να αποκτήσει 76 AAV-7 με κόστος 150 εκατ. δολαρίων. Τα οχήματα θεωρούνται πλέον επικίνδυνα για χρήση στο νερό, ενώ όσα από τα 76 θεωρηθούν ότι βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση θα χρειαστούν εκτεταμένη ανακαίνιση με το ανάλογο κόστος…

Με το ίδιο ποσό των 150 εκατομμυρίων μπορούν να αποκτηθούν 30 πλήρως εξοπλισμένα θωρακισμένα ταχύπλοα CB-90 τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν τους Λόχους Κρούσης δύο Ταγμάτων Πεζοναυτών, για να τους αποβιβάσουν σε οποιαδήποτε ακτή και να τους υποστηρίξουν με βαρέα όπλα. Στην ουσία τα δύο τάγματα θα μπορούν να εκτελούν “ελιγμό” από την θάλασσα στην ξηρά και αντιστρόφως, αποτελώντας το αντίστοιχο των μηχανοκίνητων ταγμάτων αλλά σε θαλάσσιο περιβάλλον. Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία δύναμη ταχείας αντίδρασης που μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλαπλά σημεία κρίσεων ή να εκτελέσει απόβαση μεγάλης κλίμακας για εξασφάλιση προγεφυρώματος, στο οποίο θα αποβιβαστεί το βαρύ υλικό της 32 ΤΑΞΠΝ.

 

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο