ΕΛΛΑΔΑ/ΚΥΠΡΟΣ

31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας & Διάσωσης – Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι;

 

Η 31 ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελείται από προσωπικό που είναι εξειδικευμένο και εξουσιοδοτημένο να εκτελεί Έρευνα και Διάσωση (SAR) σε καιρό Ειρήνης αλλά και Έρευνα και Διάσωση Μάχης (CSAR) σε καιρό πολέμου, και να παρέχει Α’ Βοήθειες στο πεδίο της Μάχης σε απομονωμένο- τραυματισμένο προσωπικό.

Η 31 ΜΕΕΔ, ωστόσο, έχει ικανά και εκπαιδευμένα και εξειδικευμένα στελέχη ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε συμβάν που χρήζει άμεση Διαχείρηση θυμάτων Καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, ατυχήματα με μαζικές απώλειες υγείας, σε περιβάλλοντα ελαχίστων πόρων). Είναι η μοναδική μονάδα στις Ένοπλες Δυνάμεις με αυτή την εξειδίκευση.

Η 31 ΜΕΕΔ έχει αποκτήσει εμπειρία τόσο από αεροπορικά ατυχήματα, που έχει κληθεί σε συμμετάσχει στο παρελθόν από το 1999 έως και σήμερα, όσο και από τις εκπαιδεύσεις που έχει λάβει από την ΠΑ (251 ΓΝΑ), τον Στρατό Ξηράς (ΚΕΕΔ), την συμμετοχή σε σχολεία του ΝΑΤΟ (International Special Training Center) και την συνεχή συνεκπαίδευση με τους αντίστοιχους συναδέλφους της USAF, τους γνωστούς Pararescue Jumper (PJ).

Στην καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι της Αττικής, η 31 ΜΕΕΔ θα μπορούσε να συνδράμει στην ενίσχυση του Κέντρου Παραθερισμού της ΠΑ, τόσο στη υποδοχή πυροπλήκτων, όσο και στην περισυλλογή των ανθρώπων από την θάλασσα με τα πλωτά σκάφη που διαθέτει, την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και την μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο.

Να τεθεί υπόψιν της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, ότι η 31 ΜΕΕΔ έχει πτυχιούχους του ΙΕΚ/ΕΚΑ, και προβλέπεται στην αποστολή της η συνδρομή σε Μαζικές Καταστροφές όποτε απαιτηθεί.

Εκ των ανωτέρω, δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε μια τέτοια μονάδα με άριστα εκπαιδευμένους Νοσοκόμους Μάχης – Διασώστες και ειδικό υλικό περίθαλψης τραυμάτων (περιλαμβανομένων και εγκαυμάτων φυσικά…) για την διάσωση και περίθαλψη των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι;

Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο